Ohmydish.nl


Sjalottenbrood met bier

Om dit geweldige sjalottenbrood met bier heb je flink wat geduld nodig, maar het resultaat is werkelijk heerlijk! Recept voor 2 sjalotbroden.

Sjalottenbrood met bier
2 uur 40 minuten 6 personen Lunch
Sjalottenbrood met bier

Ingrediënten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

Ingrediënten voor het deeg

  • Half flesje bier (op kamertemperatuur)
  • 650 gram tarwemeel
  • 150 gram volkorenmeel
  • 185 gram lauwwarm water
  • 1 zakje gist (7 gram)

Ingrediënten voor de vulling

  • Handvol amandelschaafsel
  • 9 of 10 sjalotten
  • Zout en peper
  • Olijfolie
Sjalottenbrood met bier ingrediënten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • Keukenmachine + deeghaak
  • Koksmes
  • Snijplank
  • Kleine sauspan
  • Grote kom
  • Kleine kom
  • Bakplaat met bakpapier erop
  • Plantenspuit met water
  • Afkoelrek
  • Plastic of alluminiumfolie
  • Oven

Recept printen Bekijk reacties (0) Opslaan in collectie

Bereiden

2 uur 40 minuten 6 personen Lunch

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/sjalottenbrood-met-bier


De sjalotten voorbereiden -- 25 minuten

Pel elk sjalotje en snijd dan in fijne stukjes. Verhit 3 tot 4 eetlepels olijfolie in een klein sauspannetje op middel-laag vuur. Voeg dan de gesneden sjalotjes toe en karameliseer de sjalotjes in 20 minuten tijd tot ze mooi goudbruin zijn. Roer af en toe om te voorkomen dat de sjalotjes aanbranden. Breng op smaak met peper en zout en laat de sjalotten volledig afkoelen.

Het sjalottenbrood deeg maken -- 25 minuten + 1 uur wachttijd

Meng alle ingrediënten voor het brood samen in de kom van de keukenmachine. Kneed tot een mooi deeg in 5 tot 10 minuten tijd. Je kunt het sjalottenbrood deeg ook met hand kneden, maar dit kost meer tijd. Je zult merken dat zodra het deeg klaar is, deze een beetje plakkerig aanvoelt.

Meng de afgekoelde gekarameliseerde sjalotjes en een handvol amandelschaafsel door het deeg heen. Vet de grote kom in met wat olijfolie. Vorm het sjalottenbrood deeg in een grote bal en leg in de ingevette grote kom. Dek af met plastic of een schone theedoek, zet de kom op een plek waar de temperatuur constant is. Laat een uur lang rijzen totdat het deeg in grootte verdubbeld is.

Sjalottenbrood met bier Sjalottenbrood met bier

Het sjalottenbrood met bier bakken -- 1 uur 50 minuten

Haal het deeg uit de grote kom op een met olijfolie ingevet keukenblad. Je kunt 2 kleinere sjalottenbroden maken door het deeg in 2 delen te verdelen. Haal de lucht dan wel uit beide stukken door deze nog kort te kneden en vorm terug in een balvorm. Dek het deeg af en laat deze nogmaals 25 tot 30 minuten rijzen. Bedek de bakplaat met bakpapier. Leg de deegbal of 2 deegballen op de bakplaat.

Laat het deeg dan nogmaals in volume verdubbelen, dit zal ongeveer een uur duren. Je kunt merken of het deeg genoeg gerezen is doordat je een lichte weerstand voelt als je het deeg aanraakt met je vinger. Verhit de oven voor tot een temperatuur van 220 graden Celsius.

Snijd beide deegballen een aantal keren (kruislings) in met een scherp mes. Maak de wanden van de oven een beetje nat met behulp van een plantenspuit met water erin. Bak de broden 2 minuten en bevochtig de ovenmuren dan opnieuw. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 200 graden Celsius. Bak de broden dan in 15 tot 20 minuten tijd goudbruin. Haal het sjalottenbrood uit de oven en plaats op een afkoelrek om compleet af te koelen. Eet smakelijk!


Wat vind jij van dit recept?
0 stemmen


Heb je dit recept gemaakt of ga je deze maken?
Vermeld @ohmydish, tag #ohmydish op Instagram of sla dit recept op!


← Vorig recept
Oosterse sperziebonen

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.