Om dit geweldige sjalottenbrood met bier heb je flink wat geduld nodig, maar het resultaat is werkelijk heerlijk! Recept voor 2 sjalotbroden.
Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 26-04-2015, dit recept is voor 6 personen en duurt 2 uur 40 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 24-07-2024
Pel elk sjalotje en snijd dan in fijne stukjes. Verhit 3 tot 4 eetlepels olijfolie in een klein sauspannetje op middel-laag vuur. Voeg dan de gesneden sjalotjes toe en karameliseer de sjalotjes in 20 minuten tijd tot ze mooi goudbruin zijn.
Roer af en toe om te voorkomen dat de sjalotjes aanbranden. Breng op smaak met peper en zout en laat de sjalotten volledig afkoelen.
Meng alle ingrediënten voor het brood samen in de kom van de keukenmachine. Kneed tot een mooi deeg in 5 tot 10 minuten tijd. Je kunt het sjalottenbrood deeg ook met hand kneden, maar dit kost meer tijd.
Je zult merken dat zodra het deeg klaar is, deze een beetje plakkerig aanvoelt. Meng de afgekoelde gekarameliseerde sjalotjes en een handvol amandelschaafsel door het deeg heen.
Vet de grote kom in met wat olijfolie. Vorm het sjalottenbrood deeg in een grote bal en leg in de ingevette grote kom.
Dek af met plastic of een schone theedoek, zet de kom op een plek waar de temperatuur constant is. Laat een uur lang rijzen totdat het deeg in grootte verdubbeld is.
Haal het deeg uit de grote kom op een met olijfolie ingevet keukenblad. Je kunt 2 kleinere sjalottenbroden maken door het deeg in 2 delen te verdelen.
Haal de lucht dan wel uit beide stukken door deze nog kort te kneden en vorm terug in een balvorm. Dek het deeg af en laat deze nogmaals 25 tot 30 minuten rijzen.
Bedek de bakplaat met bakpapier. Leg de deegbal of 2 deegballen op de bakplaat. Laat het deeg dan nogmaals in volume verdubbelen, dit zal ongeveer een uur duren.
Je kunt merken of het deeg genoeg gerezen is doordat je een lichte weerstand voelt als je het deeg aanraakt met je vinger. Verhit de oven voor tot een temperatuur van 220 graden Celsius.
Snijd beide deegballen een aantal keren (kruislings) in met een scherp mes. Maak de wanden van de oven een beetje nat met behulp van een plantenspuit met water erin.
Bak de broden 2 minuten en bevochtig de ovenmuren dan opnieuw. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 200 graden Celsius. Bak de broden dan in 15 tot 20 minuten tijd goudbruin.
Haal het sjalottenbrood uit de oven en plaats op een afkoelrek om compleet af te koelen. Eet smakelijk!
Per 1 persoonsportie:
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.