Sla is een populaire groentesoort, heerlijk met een simpele dressing en een makkelijke manier om meer groenten te eten.
Sla is één van de populairste en makkelijk zelf te telen groenten. Heerlijk als salade of op een broodje, sla is niet weg te denken uit de keuken.
Sla zit boordevol mineralen, vitamines, water en essentiële voedingsstoffen. Sla bevat weinig calorieën.
Door de hoeveelheid water en kalium vermijdt sla het vasthouden van teveel vocht. Door de hoeveelheid vezels bevordert sla de spijsvertering.
Sla is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen voor de mooiste sla is van mei tot september.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X |
Sla kun je zo'n 2 dagen bewaren in de groentelade van de koelkast. Houd de sla eventueel fris in een afgesloten bak.
Sla is niet lang houdbaar, kies daarom fris uitziende sla die niet dor of vergeeld is.
Botersla en kropsla zijn de meest populaire slasoorten. Daarnaast bestaan er nog meer dan 100 andere soorten sla.
Denk hierbij aan ijsbergsla, Romaine sla, rucola, veldsla en nog veel meer.
Voedingswaarde | Per 25 gram |
---|---|
Energiewaarde | 4 kcal |
Vet | 0,1 gram |
Voedingsvezels | 0,3 gram |
Eiwitten | 0,4 gram plantaardig |
Koolhydraten | 0,2 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Suikers | 0,2 gram |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Is sla gezond?
Ja, sla zit boordevol mineralen, vitamines en vezels.
Wat eet je bij sla?
Je kunt sla bijna overal mee combineren, van verschillende soorten dressings tot allerlei andere groenten, fruit, noten en zaden. Maak je salade af met een gekookt ei, een stukje kip of vis.
Serveer deze zoetzure kip met naanbrood met rijst en een lekkere frisse salade. Recept voor 2 personen, klaar in 40 minuten.
Een kruidige en makkelijke sladressing die te combineren is bij elk soort salade. Het is een basis vinaigrette, maar dan boordevol verse kruiden.
Een sandwich met zelfgemaakte klassieke tonijnsalade, geraspte milde cheddar kaas, verse krulsla en rijpe plakjes tomaat.
Deze Italiaanse bol kipsaté is een heerlijk vullend broodje die je prima als lunchgerecht kunt eten. Recept voor 2 personen.
Deze vegetarische tomatentartaar is een heerlijk voorgerecht met de lekkerste tomaten, kappertjes en meer. Een kleurrijke twist op de klassieke steak tartaar.
Een meiknol puree is een heerlijke aardappelpuree met extra groenten, makkelijk om te maken. Heerlijk zacht, smeuïg en vol van smaak. Het ideale bijgerecht tijdens de feestdagen.
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.