Sla is een populaire groentesoort, heerlijk met een simpele dressing en een makkelijke manier om meer groenten te eten.
Sla is één van de populairste en makkelijk zelf te telen groenten. Heerlijk als salade of op een broodje, sla is niet weg te denken uit de keuken.
Sla zit boordevol mineralen, vitamines, water en essentiële voedingsstoffen. Sla bevat weinig calorieën.
Door de hoeveelheid water en kalium vermijdt sla het vasthouden van teveel vocht. Door de hoeveelheid vezels bevordert sla de spijsvertering.
Sla is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen voor de mooiste sla is van mei tot september.
JAN | FEB | MAR | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
X | X | X | X | X |
Sla kun je zo'n 2 dagen bewaren in de groentelade van de koelkast. Houd de sla eventueel fris in een afgesloten bak.
Sla is niet lang houdbaar, kies daarom fris uitziende sla die niet dor of vergeeld is.
Botersla en kropsla zijn de meest populaire slasoorten. Daarnaast bestaan er nog meer dan 100 andere soorten sla.
Denk hierbij aan ijsbergsla, Romaine sla, rucola, veldsla en nog veel meer.
Voedingswaarde | Per 25 gram |
---|---|
Energiewaarde | 4 kcal |
Vet | 0,1 gram |
Voedingsvezels | 0,3 gram |
Eiwitten | 0,4 gram plantaardig |
Koolhydraten | 0,2 gram |
Natrium/zout | 0,01 gram zout |
Suikers | 0,2 gram |
Bron | Voedingscentrum.nl |
Is sla gezond?
Ja, sla zit boordevol mineralen, vitamines en vezels.
Wat eet je bij sla?
Je kunt sla bijna overal mee combineren, van verschillende soorten dressings tot allerlei andere groenten, fruit, noten en zaden. Maak je salade af met een gekookt ei, een stukje kip of vis.
Eet eens wat anders dan een boterham tijdens de lunch. Deze lunch wrap met kip en jalapeños is snel klaar en smaakt heerlijk.
Een rode bieten salade met pruimen en een heerlijke zelfgemaakte sinaasappeldressing is een frisse salade met smaken en texturen die perfect in balans zijn. Klaar in een handomdraai.
Deze vullende salade van botersla met kippendijen en geroosterde puntpaprika is klaar in 25 minuten. Recept voor 2 personen.
Heb je zin in iets anders voor de lunch? Combineer dan eens rabarber en kaas, laat je verrassen met een sandwich met gegrilde rabarber en carre d'ambre!
Een kruidige en makkelijke sladressing die te combineren is bij elk soort salade. Het is een basis vinaigrette, maar dan boordevol verse kruiden.
Super leuk voorgerecht voor tijdens de kerst, deze krabcocktail met garnalen heb je in een handomdraai op tafel gezet.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.