Kookgids - Champignons

Kookgids - Champignons

Er bestaan ontzettend veel champignons, van bekende tot minder bekende soorten. Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar je ze?


De witte champignons zijn één van de weinige niet-wilde schimmels die worden gekweekt dankzij halfschaduw en vochtigheid. Champignons zitten boordevol vitamines en mineralen. Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar, sommige zijn zelfs giftig. Er bestaan ontzettend veel soorten paddenstoelen.

De gezondheidsvoordelen van champignons

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevatten champignons slechts 2 gram eiwit per 100 gram rauwe champignon. 

Je kunt er echter veel andere vitamines en mineralen in vinden, zoals vitamine B5, vitamine D en bètacaroteen vanwege zijn antioxiderende eigenschappen. 

Ook bevatten paddenstoelen mineralen, zoals fosfor en kalium. Al deze voordelen maken het een van de favoriete ingrediënten in de veganistische en vegetarische keuken.

Wanneer zijn champignons verkrijgbaar?

Gekweekte champignons zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar hun hoogseizoen is van september tot juni.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je champignons het beste bewaren?

Champignons kun je tot 3-4 dagen bewaren in de groentela van je koelkast, zorg ervoor dat ze zo droog mogelijk zijn. Je kunt champignons invriezen, net zoals andere groenten dien je deze dan eerst te blancheren. Aangezien champignons veel vocht bevatten zul je deze na het ontdooien niet echt meer kunnen gebruiken om op te bakken. Je kunt er dan wel nog soep van maken.

Hoe kies je de juiste champignon?

Zijn hoed, wit of bruin, mag geen beschadigingen vertonen. De lamellen onder de hoed moeten licht van kleur zijn zonder verkleuring of schimmel. De steel moet ook wit zijn, zonder beschadigingen en witte of groene schimmel. Champignons met de steel intact zijn langer houdbaar dan champignons zonder steel.

De soorten champignons

Champignons en kastanjechampignons zijn het meest bekend. Daarnaast zijn de shiitake, oesterzwam, portobello en cantharel ook steeds bekender. Denk ook eens aan de beukenzwam, enoki, bundelzwam, boleet en nog veel meer.

VoedingswaardePer stuk (10 gram)
Energiewaarde2 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels0,2 gram
Eiwitten0,2 gram plantaardig
Koolhydraten0 gram
Natrium/zout0 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Champignons: Veel gestelde vragen

Wat zijn champignons?

De meest bekende paddenstoelen zijn de witte champignon en de kastanjechampignon. In tegenstelling tot wilde paddenstoelen, worden deze gekweekt. Deze hebben een ronde hoed met een dikke, korte steel. Daaronder vind je roze-witte 'plaatjes' die nodig zijn voor de groei. Deze schimmel is niet afhankelijk van zonlicht of een geschikte temperatuur zoals andere groenten en fruit, daardoor vindt je deze het hele jaar door.

Hoe bereid je champignons?

Champignons kun je het beste schoonmaken met een borsteltje of keukenpapier. Als deze worden gewassen met water zullen ze het water absorberen en daardoor minder smaakvol zijn. 

Hierna kun je de champignons in plakjes snijden, in kwarten of bijvoorbeeld in zijn geheel laten. In zijn geheel zijn ze het meest geschikt in een stoofschotel. 

Als je champignons gaat bakken in de pan zorg er dan voor dat je dit op hoog vuur doet. Voeg ook niet teveel champignons tegelijk toe, aangezien het vocht dat vrijkomt dan sneller kan verdampen en dit zorgt voor een mooiere kleur van de champignons. Champignons nemen veel vocht op, dus voeg ook genoeg boter of olie toe tijdens het bakken.

Lekkere recepten met champignons


Pittige worst met rijst

Pittige worst met rijst

Deze pittige worst met rijst is geïnspireerd door Gordon Ramsay. Een heerlijk en makkelijk éénpansgerecht boordevol groenten.

Italiaanse groenten uit de oven

Italiaanse groenten uit de oven

Heerlijke en simpele Italiaanse groenten uit de oven, het perfecte bijgerecht met zoete tomaatjes en kruidige groenten.

Aardappel-radijs roerbak met kalfsvlees

Aardappel-radijs roerbak met kalfsvlees

Een aardappel-radijs roerbak met kalfsvlees is een heerlijk eenpansgerecht met aardappels en groenten, ook lekker als vegetarische maaltijd zonder vlees.

Eend uit de slowcooker

Eend uit de slowcooker

Overheerlijke eend uit de slowcooker, extra lekker door de toevoeging van granaatappel en champignons. Zó mals dat de eend van het bot afvalt, mm!

Stroganoffsaus

Stroganoffsaus

Naar Russisch recept, deze stroganoffsaus is gemaakt met wodka en is heerlijk op bijvoorbeeld een schnitzel of bij de aardappelen!

Hollands stoofpotje met rookworst

Hollands stoofpotje met rookworst

Een overheerlijk Hollands stoofpotje met rookworst, stoofvlees, aardappelen en groenten is een winters éénpansgerecht bomvol smaak. Een makkelijke volledige maaltijd die wel even tijd nodig heeft.


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.