Champignons
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Alles over champignons

Er bestaan ontzettend veel champignons, van bekende tot minder bekende soorten. Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar je ze?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze kookgids via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 17-11-2022.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-11-2022

Inhoudsopgave

De witte champignons zijn één van de weinige niet-wilde schimmels die worden gekweekt dankzij halfschaduw en vochtigheid. Champignons zitten boordevol vitamines en mineralen. Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar, sommige zijn zelfs giftig. Er bestaan ontzettend veel soorten paddenstoelen.

De gezondheidsvoordelen van champignons

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevatten champignons slechts 2 gram eiwit per 100 gram rauwe champignon. 

Je kunt er echter veel andere vitamines en mineralen in vinden, zoals vitamine B5, vitamine D en bètacaroteen vanwege zijn antioxiderende eigenschappen. 

Ook bevatten paddenstoelen mineralen, zoals fosfor en kalium. Al deze voordelen maken het een van de favoriete ingrediënten in de veganistische en vegetarische keuken.

Wanneer zijn champignons verkrijgbaar?

Gekweekte champignons zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar hun hoogseizoen is van september tot juni.

JAN
FEB
MAR
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

Hoe kun je champignons het beste bewaren?

Champignons kun je tot 3-4 dagen bewaren in de groentela van je koelkast, zorg ervoor dat ze zo droog mogelijk zijn. Je kunt champignons invriezen, net zoals andere groenten dien je deze dan eerst te blancheren. Aangezien champignons veel vocht bevatten zul je deze na het ontdooien niet echt meer kunnen gebruiken om op te bakken. Je kunt er dan wel nog soep van maken.

Hoe kies je de juiste champignon?

Zijn hoed, wit of bruin, mag geen beschadigingen vertonen. De lamellen onder de hoed moeten licht van kleur zijn zonder verkleuring of schimmel. De steel moet ook wit zijn, zonder beschadigingen en witte of groene schimmel. Champignons met de steel intact zijn langer houdbaar dan champignons zonder steel.

De soorten champignons

Champignons en kastanjechampignons zijn het meest bekend. Daarnaast zijn de shiitake, oesterzwam, portobello en cantharel ook steeds bekender. Denk ook eens aan de beukenzwam, enoki, bundelzwam, boleet en nog veel meer.

Voedingswaarde
Per stuk (10 gram)
Energiewaarde
2 kcal
Vet
0 gram
Voedingsvezels
0,2 gram
Eiwitten
0,2 gram plantaardig
Koolhydraten
0 gram
Natrium/zout
0 gram zout

Tips!

Wat zijn champignons?

De meest bekende paddenstoelen zijn de witte champignon en de kastanjechampignon. In tegenstelling tot wilde paddenstoelen, worden deze gekweekt. Deze hebben een ronde hoed met een dikke, korte steel. Daaronder vind je roze-witte 'plaatjes' die nodig zijn voor de groei. Deze schimmel is niet afhankelijk van zonlicht of een geschikte temperatuur zoals andere groenten en fruit, daardoor vindt je deze het hele jaar door.

Hoe bereid je champignons?

Champignons kun je het beste schoonmaken met een borsteltje of keukenpapier. Als deze worden gewassen met water zullen ze het water absorberen en daardoor minder smaakvol zijn. 

Hierna kun je de champignons in plakjes snijden, in kwarten of bijvoorbeeld in zijn geheel laten. In zijn geheel zijn ze het meest geschikt in een stoofschotel. 

Als je champignons gaat bakken in de pan zorg er dan voor dat je dit op hoog vuur doet. Voeg ook niet teveel champignons tegelijk toe, aangezien het vocht dat vrijkomt dan sneller kan verdampen en dit zorgt voor een mooiere kleur van de champignons. Champignons nemen veel vocht op, dus voeg ook genoeg boter of olie toe tijdens het bakken.

Wat vind je van deze kookgids?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Champignons"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekkere recepten met champignons

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.