Kookgids - Champignons

Kookgids - Champignons

Er bestaan ontzettend veel champignons, van bekende tot minder bekende soorten. Wat kun je er allemaal mee en hoe bewaar je ze?


De witte champignons zijn één van de weinige niet-wilde schimmels die worden gekweekt dankzij halfschaduw en vochtigheid. Champignons zitten boordevol vitamines en mineralen. Niet alle paddenstoelen zijn eetbaar, sommige zijn zelfs giftig. Er bestaan ontzettend veel soorten paddenstoelen.

De gezondheidsvoordelen van champignons

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevatten champignons slechts 2 gram eiwit per 100 gram rauwe champignon. 

Je kunt er echter veel andere vitamines en mineralen in vinden, zoals vitamine B5, vitamine D en bètacaroteen vanwege zijn antioxiderende eigenschappen. 

Ook bevatten paddenstoelen mineralen, zoals fosfor en kalium. Al deze voordelen maken het een van de favoriete ingrediënten in de veganistische en vegetarische keuken.

Wanneer zijn champignons verkrijgbaar?

Gekweekte champignons zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar hun hoogseizoen is van september tot juni.

JANFEBMARAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC
XXXXXXXXXXXX

Hoe kun je champignons het beste bewaren?

Champignons kun je tot 3-4 dagen bewaren in de groentela van je koelkast, zorg ervoor dat ze zo droog mogelijk zijn. Je kunt champignons invriezen, net zoals andere groenten dien je deze dan eerst te blancheren. Aangezien champignons veel vocht bevatten zul je deze na het ontdooien niet echt meer kunnen gebruiken om op te bakken. Je kunt er dan wel nog soep van maken.

Hoe kies je de juiste champignon?

Zijn hoed, wit of bruin, mag geen beschadigingen vertonen. De lamellen onder de hoed moeten licht van kleur zijn zonder verkleuring of schimmel. De steel moet ook wit zijn, zonder beschadigingen en witte of groene schimmel. Champignons met de steel intact zijn langer houdbaar dan champignons zonder steel.

De soorten champignons

Champignons en kastanjechampignons zijn het meest bekend. Daarnaast zijn de shiitake, oesterzwam, portobello en cantharel ook steeds bekender. Denk ook eens aan de beukenzwam, enoki, bundelzwam, boleet en nog veel meer.

VoedingswaardePer stuk (10 gram)
Energiewaarde2 kcal
Vet0 gram
Voedingsvezels0,2 gram
Eiwitten0,2 gram plantaardig
Koolhydraten0 gram
Natrium/zout0 gram zout
BronVoedingscentrum.nl


Champignons: Veel gestelde vragen

Wat zijn champignons?

De meest bekende paddenstoelen zijn de witte champignon en de kastanjechampignon. In tegenstelling tot wilde paddenstoelen, worden deze gekweekt. Deze hebben een ronde hoed met een dikke, korte steel. Daaronder vind je roze-witte 'plaatjes' die nodig zijn voor de groei. Deze schimmel is niet afhankelijk van zonlicht of een geschikte temperatuur zoals andere groenten en fruit, daardoor vindt je deze het hele jaar door.

Hoe bereid je champignons?

Champignons kun je het beste schoonmaken met een borsteltje of keukenpapier. Als deze worden gewassen met water zullen ze het water absorberen en daardoor minder smaakvol zijn. 

Hierna kun je de champignons in plakjes snijden, in kwarten of bijvoorbeeld in zijn geheel laten. In zijn geheel zijn ze het meest geschikt in een stoofschotel. 

Als je champignons gaat bakken in de pan zorg er dan voor dat je dit op hoog vuur doet. Voeg ook niet teveel champignons tegelijk toe, aangezien het vocht dat vrijkomt dan sneller kan verdampen en dit zorgt voor een mooiere kleur van de champignons. Champignons nemen veel vocht op, dus voeg ook genoeg boter of olie toe tijdens het bakken.

Lekkere recepten met champignons


Flower sprouts met chorizo

Flower sprouts met chorizo

Deze flower sprouts met chorizo zijn knapperig en vol van smaak. Heb jij deze kruising tussen boerenkool en spruitjes al eens gegeten? Zeker proberen!

Gevulde courgette met knoflook champignons

Gevulde courgette met knoflook champignons

Deze gevulde courgette met knoflook champignons is extra lekker met tijm en kaas. Een heerlijk vegetarisch bijgerecht met veel groenten.

Pizza funghi (pizza met champignons)

Pizza funghi (pizza met champignons)

Pizza funghi is een wereldwijd bekende pizza, een pizza met champignons, kaas en een lekkere saus gemaakt van passata.

Daube de boeuf à la Provençale

Daube de boeuf à la Provençale

Dit Franse gerecht is een overheerlijke stoofpot met rundvlees, champignons en meer. Daube de boeuf à la Provençale is een echte klassieker.

Pompoenrisotto met champignons

Pompoenrisotto met champignons

Deze pompoenrisotto met champignons is extra lekker met herfstige kruiden en gefrituurde salie. Dit geeft de risotto een een krokante en hartige toevoeging.

Zwarte peper-limoen biefstuk uit de wok

Zwarte peper-limoen biefstuk uit de wok

Om je vingers bij af te likken! Deze zwarte peper-limoen biefstuk uit de wok is zo klaar en is heerlijk gevuld met verse ingrediënten. Recept voor 4.


Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.