Zelf mornay saus maken
😍 9Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf mornay saus maken

Zelf mornay saus maken is heel makkelijk. Béchamelsaus is de basis en deze maak je extra zacht en vol van smaak met kaas en een eidooier.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 10-05-2021.

Bijgewerkt op: 28-03-2022

De basis van een mornay saus is een simpele béchamelsaus, waar extra ingrediënten aan toe worden gevoegd. 

  • 40 gram roomboter
  • 40 gram bloem
  • halve liter volle melk
  • peper en zout naar smaak
  • snuf nootmuskaat
  • 50 gram geraspte Gruyère kaas
  • 1 eidooier
Mornay saus ingrediënten
Mornay saus ingrediënten

Smelt de boter in een kleine sauspan en voeg hier de bloem in één keer aan toe. Meng goed en gaar de roux enkele minuten op laag vuur om de bloemsmaak te verwijderen.

Voeg dan beetje bij beetje bij melk toe en blijf steeds roeren met een garde om klontjes te voorkomen. Zodra alle melk is toegevoegd, laat je de saus enkele minuten zachtjes koken.

Zelf mornay saus maken
Zelf mornay saus maken

Roer er dan de geraspte kaas doorheen en breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat. Zet het vuur uit en roer er op het laatste een eidooier doorheen voor een extra zijdezachte saus. 

Tips!

Waar is mornay saus lekker bij?

Serveer deze saus bijvoorbeeld over gekookte bloemkool of witlof. Je kunt mornay saus ook gebruiken ipv béchamelsaus, bijvoorbeeld in een lasagne. Mornay saus kan ook gebruikt worden bij het maken van een Amerikaanse mac and cheese.

Welke kaas kun je het beste gebruiken voor een mornay saus?

In de klassieke Franse saus wordt gebruik gemaakt van Gruyère kaas. Voor de Amerikaanse mac and cheese wordt ook wel gebruik gemaakt van cheddar.

Wat vind je van deze blog?

9 waarderingen
😍
9
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Zelf mornay saus maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.