Zelf mornay saus maken is heel makkelijk. Béchamelsaus is de basis en deze maak je extra zacht en vol van smaak met kaas en een eidooier.
De basis van een mornay saus is een simpele béchamelsaus, waar extra ingrediënten aan toe worden gevoegd.
Smelt de boter in een kleine sauspan en voeg hier de bloem in één keer aan toe. Meng goed en gaar de roux enkele minuten op laag vuur om de bloemsmaak te verwijderen.
Voeg dan beetje bij beetje bij melk toe en blijf steeds roeren met een garde om klontjes te voorkomen. Zodra alle melk is toegevoegd, laat je de saus enkele minuten zachtjes koken.
Roer er dan de geraspte kaas doorheen en breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat. Zet het vuur uit en roer er op het laatste een eidooier doorheen voor een extra zijdezachte saus.
Waar is mornay saus lekker bij?
Serveer deze saus bijvoorbeeld over gekookte bloemkool of witlof. Je kunt mornay saus ook gebruiken ipv béchamelsaus, bijvoorbeeld in een lasagne. Mornay saus kan ook gebruikt worden bij het maken van een Amerikaanse mac and cheese.
Welke kaas kun je het beste gebruiken voor een mornay saus?
In de klassieke Franse saus wordt gebruik gemaakt van Gruyère kaas. Voor de Amerikaanse mac and cheese wordt ook wel gebruik gemaakt van cheddar.
Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/zelf-mornay-saus-maken
Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!
Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.