Zelf karamel maken
😍 3Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf karamel maken

Zelf karamel maken is vooral aandacht hebben voor de suiker, meer is er eigenlijk niet voor nodig.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 25-04-2017.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 02-04-2023

Zelf karamel maken is niet moeilijk als je weet waar je op moet letten. Soms kan het zijn dat het niet meteen lukt, dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld een te hoog vuur of teveel roeren. Het is vooral belangrijk dat je niet wegloopt van je karamel, geduld is hier absoluut aan de orde. 

Zelf karamel maken
Zelf karamel maken

Je kunt karamel op verschillende manieren maken, op de 'droge' manier enkel met suiker of met toevoeging van een beetje water voor de 'natte' manier. Het resultaat is hetzelfde, maar met water is makkelijker als je voor het eerst karamel gaat maken. 

  • gebruik een pan waarvan de bodem niet te dun is (heel dik hoeft ook niet!)
  • niet roeren, dan gaat de suiker kristalliseren (je kunt wel een beetje draaien met de pan)
  • zet het vuur niet te hoog
  • blijf altijd bij de karamel
  • je kunt de zijkanten schoon houden met een natte kwast, zo voorkom je dat de zijkanten zullen verbranden
  • heb geduld en laat vooral het vuur het werk laten doen
  • maak niet teveel karamel tegelijk
  • karamel is heel erg heet, dus pas heel erg op
  • als je karamelsaus maakt, oftewel room toe gaat voegen aan de hete karamel, draag dan oven handschoenen
Zelf karamel maken 2
Zelf karamel maken 2

Plaats de suiker in een pan en zet het vuur laag. Het is heel belangrijk dat je niet gaat roeren! Je zult zien dat de suiker langzaam gaat smelten en de zijkanten als eerste beginnen te verkleuren. Laat het vuur steeds laag en roer nog steeds niet. 

Na enkele minuten is bijna alle suiker gesmolten, om het middelste gedeelte een handje te helpen kun je heen en weer bewegen met de pan. Hierdoor komt er een beetje karamel op de randen van de pan, maak dit schoon met een natte kwast, dit doe je om verbranden te voorkomen. 

Zelf karamel maken 4
Zelf karamel maken - karamelsaus

Je kunt met een basis karamel ontzettend veel ander heerlijks maken, zoals room toevoegen om een karamelsaus te maken of maak eens karamelijs of karamel popcorn.

Wat vind je van deze blog?

3 waarderingen
😍
3
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Zelf karamel maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.