Zelf Chinees vijfkruidenpoeder maken
😍 2Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf Chinees vijfkruidenpoeder maken

Een van de meest gebruikte kruiden in de Aziatische keuken is het Chinees vijfkruidenpoeder. Waaruit bestaat dit kruidenmengsel? Klaar in 5 minuten.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 13-07-2015.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 11-02-2023

Heb je ook een keukenkast vol met kruiden? Wij in ieder geval wel, ondanks dat we enkel 'basis' kruiden proberen te kopen. 

Dit betekent dat we soms kruiden zelf mengen om een bepaalde kruidenmix te creëren. Zoals dit Chinees vijfkruidenpoeder. Het is super makkelijk, we gaan je laten zien hoe je dit in een handomdraai zelf kunt maken.

Wat is Chinees vijfkruidenpoeder precies?

Het is een kruidenmengsel in de Chinese keuken, waarbij het gebruikelijk is dat de kruiden urenlang meekoken om zo een extreem smaakvolle saus te creëren. Maar de smaak en geur komt natuurlijk al vlug vrij, dus urenlang koken is geen verplichting! Wist je dat dit vijfkruidenpoeder het meest gebruikte kruidenmengsel is in de Chinese keuken?

Hoe maak ik het?

Okay, nu weet je waarom het zo populair is. Laten we beginnen met het maken van je eigen Chinees vijfkruidenpoeder. Dit heb je nodig: 

  • 1,5 eetlepel steranijs
  • 2,5 eetlepel venkelzaad
  • 1,5 eetlepel kaneelpoeder
  • 0,5 theelepel sichuan (Szechuan) peper, of zwarte peper
  • 0,5 theelepel kruidnagel
  • vijzel en stamper of een koffiemolen

Alles dat je moet doen, is bovengenoemde ingrediënten in de vijzel samenvoegen en beginnen met stampen. Blijf stampen tot er een poeder ontstaat, als er nog harde stukjes in zitten is dit geen enkel probleem. Het gaat immers om de smaak die het toevoegt aan een gerecht! 

Je zult merken dat de steranijs in dit kruidenmengsel de meest uitgesproken geur en smaak heeft. Dit komt omdat steranijs zo'n sterke geur heeft. Dit poeder wordt voornamelijk gebruikt in een hele hoop Aziatische recepten. Het smaakt erg goed bij vlees met een hoog vetgehalte, zoals varken en eend. Zoals bijvoorbeeld in ons heerlijke babi pangang recept. 

Voeg een beetje zout toe, en je hebt de beste kruidenmix om vlees mee in te smeren. En - als je vegetariër bent - kun je heel makkelijk groenten extra smaak geven door een beetje poeder toe te voegen tijdens het koken. Maak er ook eens een makkelijke zelfgemaakte hoisinsaus mee. Smakelijk!

Wat vind je van deze blog?

2 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Zelf Chinees vijfkruidenpoeder maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.