Oesters zijn er in veel verschillende vormen en maten, de meest voorkomende is de creuse oester.
Je kunt het beste een oestermes gebruiken, aangezien een ander soort mes of schroevendraaier de schelp zal beschadigen. Hierdoor krijg je stukjes van de schelp in de oester, dit wil je ten alle tijden voorkomen omdat dit echt niet lekker is.
Daarnaast schiet je met een ander soort mes of schroevendraaier sneller uit, dit is erg gevaarlijk.
Bescherm altijd je hand met een oesterhandschoen of theedoek. Dit beschermt je tegen de scherpe punt van het oestermes, maar ook de oesterschelp zelf kan scherp zijn.
Stap 1: Leg de oester in je (linker)hand met de scharnier naar je toe en de platte kant naar boven.
Stap 2: Steek met het oestermes tussen de twee schelpen in het scharnier, het spitsere deel van de schelp. Wrik niet, hierdoor zal de schelp gaan breken.
Stap 3: Als het oestermes tussen de schelpen zit, draai je voorzichtig een kwartslag zodat de schelp los komt.
Stap 4: Snijd voorzichtig langs de sluitspier en haal de bovenste schelp eraf.
Stap 5: Snijd de oester los van de onderste schelp en draai de oester om, zo weet je zeker dat de oester volledig los is.
Serveer de oester zo snel mogelijk, bijvoorbeeld op klassieke wijze of probeer eens gegratineerde oesters. Geniet ervan!