Een kijkje in de keuken van Ohmydish, een reeks blogs waarin ik je elke maand meeneem naar ons leven met een foodblog en een grote moestuin in Zuidwest Frankrijk
Deze maand deden we iets wat al erg lang het plan was: een dagje naar Spanje. Dit is vanuit ons huis 2 uur rijden, maar het was er in ongeveer 7 jaar tijd nog steeds niet van gekomen.
Het was een fantastische dag in Hondarribia, dichtbij het bekende San Sebastián. We waren op tijd vertrokken, waardoor we voor de lunch al uren hebben kunnen genieten van het strand en het prachtige (vissers)dorp. Aangezien we in Baskenland waren, kon het niet anders dan kiezen voor de bekende pintxos. Dit zijn een soort tapas, maar dan uitgebreider.
We hadden onze hond Buddy meegenomen, ondanks dat hij wat ouder is heeft hij urenlang gelopen en hij vond het fantastisch. We hebben die dag minstens 100 andere honden gezien, het bleek een stadje vol met hondenliefhebbers.
Na maandenlang met enige regelmaat klussen, is de badkamer dan eindelijk af! Op de deur en het kozijn na trouwens, die worden binnenkort nog wit geverfd. We kregen alvast ons kerstcadeau van mijn moeder en haar vriend: een muggenscherm voor het (badkamer) dakraam. Zo kan het raam weer open en kunnen we toch heerlijk slapen, want ook in deze tijd van het jaar zijn er in het Zuidwesten nog steeds volop muggen.
Op onderstaande foto kun je zien hoe deze ruimte was vóór de verbouwing.
Nu de badkamer af is, is er weer meer tijd voor andere dingen. Zo zijn we begonnen aan het winterklaar maken van de tuin en ik heb al redelijk wat kerstrecepten gemaakt. Zoals een perfect gelukt krentenbrood - ideaal voor de brunch - een pasteitje maar dan niet met ragout - ideaal als voorgerecht - en een feestelijke risotto als hoofdgerecht.
Er staan al veel kerstrecepten online en er komen er komende maand nog meer online. Je kunt me altijd vragen stellen of verzoekjes indienen, ik help je graag! Voor Sinterklaas maakte ik een fantastische cheesecake met mandarijntjes en pepernoten, welke we opaten samen met onze buren.
In de bakken van de moestuin waren spontaan 5 walnotenbomen gaan groeien, we hadden gewacht tot het najaar om ze te gaan verplaatsen. Ze hadden al flinke wortels gemaakt, maar het is gelukt om ze netjes eruit te krijgen en hebben mooie nieuwe plekken gekregen.
De herfst is hier inmiddels ook echt begonnen en met een zonnetje erbij kleurt het onze omgeving prachtig rood, oranje en geel. We ontdekten een grote kringloopwinkel bij ons in de buurt en vonden daar een fonduesetje. Binnenkort zal ik mijn recept voor de lekkerste kaasfondue delen.
Ik maakte weer eens zelf zuurkool, het duurt 6 weken voor deze klaar is dus binnenkort kunnen we gaan genieten van verse zuurkool. Ik maakte ook een flinke hoeveelheid gestoofde rode kool en stoofvlees voor de vriezer, ideaal tijdens de winter straks.
- Bisous, Véronique