Kijkje in de keuken: mei 2024
😍 5Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 1Matig

Kijkje in de keuken: mei 2024

We hadden familie op bezoek, er werden puntjes op de i gezet voor de nieuwe site, meerdere etentjes bij ons thuis en we zijn flink opgeschoten met de badkamer.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 01-06-2024.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 08-06-2024

Een kijkje in de keuken van Ohmydish, een reeks blogs waarin ik je elke maand meeneem naar ons leven met een foodblog en een grote moestuin in Zuidwest Frankrijk


Mei begon met een BBQ in het dorp ter viering van fête du travail (Dag van de Arbeid): een ontzettend gezellige avond gehad. Een dag later kon ik dan eindelijk mijn moeder van het vliegveld gaan halen. Een week later dan gepland i.v.m. stakingen, plus vorige zomer was ze voor het laatst in Frankrijk geweest, extra genieten dus!

Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 1

Naast de nodige knuffels, borrels, samen koken, tuinieren en kletsen gingen we ook zelf aardbeien oogsten bij ons in de buurt. Dit is een groot weiland met de prachtige Pyreneeën op de achtergrond. We bakten een Limburgse aardbeienvlaai en aten deze in de tuin van een Britse vriend samen op.

Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 2
Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 3

Zo werd er o.a. samen geproost op het lanceren van de nieuwe website en aten we de lekkerste lokale groene asperges en champignons de Madiran.

Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 4

Doordat de vlucht van mijn moeder was geannuleerd en ze hierdoor pas een week later opnieuw een vlucht had, viel dit samen met de paar dagen waarin mijn tante en nichtje zouden komen. We laten bezoek nooit overlappen - omdat we maar 1 logeerkamertje hebben - maar aangezien dit overmacht was hebben we het passend gemaakt. We haalden hen samen op en hebben toen uiteraard nog een paar dagen genoten met z'n allen.

Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 5

Genoten van het weer, de prachtige omgeving, heerlijk gegeten en geborreld en vooral kletsen en ontspannen samen. Mijn tante en nichtje verraste me ook alvast met een vervroegd verjaardagscadeau: een super mooie tas!

De acacia boom staat maar zo'n 2 weken per jaar in bloei, dit was precies toen zij er waren dus heb ik ze kennis kunnen laten maken met acacia beignets. Ook de vlierbloesem staat maar kort in bloei, ik maakte er siroop van waar ik vervolgens yoghurtijs mee maakte. 

Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 6
Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 7

Mijn groene vingers heb ik o.a. van mijn moeder, dus we doken samen de moestuin in en hebben veel gezaaid - zoals deze schorseneren zaadjes.

De nacht nadat ze weg waren moesten we helaas de ambulance voor mijn vader bellen: hij heeft COPD / astma en kreeg geen lucht meer. Na een korte ziekenhuisopname konden we hem weer ophalen en ging het weer goed genoeg om zelfs zijn vlucht naar mijn broer in Nederland door te laten gaan.

Als mijn vader in Nederland is blijft zijn hond Max altijd bij ons, hij mag normaal nooit in ons deel van het huis zijn door mijn allergieën dus voor hem ook een klein feestje om dat een paar dagen wel te mogen.

Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 8

We installeerden het bad en maakte er al gebruik van om te testen of de afvoer en kraan zouden lekken voordat we de muren zouden dichtmaken. Geen lekkages, dus de muren werden voorzien van OSB platen - zodat het makkelijker/steviger is om alles op te hangen - en vervolgens gipsplaten.

Volgende stap zijn de naden van de gipsplaten strak maken, dit is i.p.v. stucen aangezien dat met gipsplaten helemaal niet nodig is en je ziet geen verschil met stucwerk.

Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 9
Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 10

In de moestuin gaat het dit jaar minder goed door het wisselvallige weer en alle regen zorgt voor een overmaat aan slakken. Meerdere planten al opnieuw gezaaid, dus hopelijk gaat het dit jaar nog iets worden. Gelukkig wel aardbeien, rabarber en tuinbonen in overvloed.

Ik kocht jaren geleden een kleine aloe vera op een vide grenier (rommelmarkt) en deze gaat inmiddels super goed met heel veel nieuwe planten die allemaal een eigen potje hebben gekregen. Een leuk cadeautje om weg te geven!

Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 12

Er kwamen Franse vrienden bij ons eten, gelukkig was het droog en was de apéro buiten. Vervolgens genoten we binnen van driegangen: mini aardpeersoep, cannelloni met een Italiaanse salade en een toetje van aardbeien met rabarbersorbet, vlierbloesemsorbet en speculoos koekjes.

Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 11

Een aantal dagen later kwamen Nederlandse vrienden bij ons eten, we konden gelukkig weer buiten borrelen en vervolgens binnen allerlei gerechten zoals van de afhaalchinees (maar dan zelfgemaakt). Ontzettend genoten, gezellig gehad en heerlijk gegeten.

Kijkje in de keuken: mei 2024 - foto 13

Ik maakte weer eens zelf gnocchi, dit keer met groene asperges. Helaas nog niet uit eigen tuin, ze groeien wel al ontzettend goed en als het goed is kan ik volgend jaar voor het eerst gaan oogsten.

- Bisous, Véronique

Wat vind je van deze blog?

6 waarderingen
😍
5
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
1
Matig
0 reacties op "Kijkje in de keuken: mei 2024"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.