Ganzeneieren bereiden
😍 2Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Ganzeneieren bereiden

Ganzeneieren koken, bakken of verwerken in een recept. Het is allemaal mogelijk! Hoe groot is een ganzenei en waarom zouden we deze eieren meer moeten eten?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 28-03-2022.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-08-2023

Een ganzenei is zeer smaakvol en intens van smaak. Ze zijn ongeveer 3 keer zo groot als een kippenei en hebben een harde schaal. 

Je mag niet zomaar zelf ganzeneieren gaan rapen uit een nest. Hier heb je toestemming voor nodig en heeft als doel de ganzenpopulatie te beheersen. Het gecontroleerd rapen van de eieren is de meest respectvolle manier om de populatie in te dammen.

Een andere manier om de populatie te controleren is namelijk de ganzen afschieten of zelfs vergassen. Het vlees wordt dan deels gegeten, maar niet alles dus dan is het vriendelijker om af en toe een ganzenei te eten.

De reden voor het controleren is het steeds groter worden van de ganzenpopulatie. De ganzen kunnen zonder indammen een plaag worden, want ze zorgen er o.a. voor dat andere vogelsoorten steeds meer verdwijnen. Ganzen tolereren namelijk niet alle soorten vogels in hun buurt.

Hoe smaakt een ganzenei en wat kun je ermee?

Behalve dat een ganzenei ongeveer 3 keer zo groot is als een kippenei, is deze ook veel intenser en ontzettend romig van smaak. Ganzeneieren zijn ook nog eens erg voedzaam, ze bevatten veel vitamine A, E, D, K en B en daarnaast ook nog volop ijzer, fosfor en luteïne.

Ganzeneieren bereiden
Ganzeneieren bereiden

Waar kun je ganzeneieren kopen

Ganzeneieren zijn enkel in het broedseizoen verkrijgbaar. Het broedseizoen van de gans loopt van begin maart tot begin mei. 

Je kunt de ganzeneieren zelf gaan rapen, maar zoals eerder omschreven mag dit niet zomaar. Je kunt de eieren het beste bij de poelier of op een boerderij kopen en soms zijn ze ook verkrijgbaar of te bestellen bij de toko.

Ganzenei koken en bakken

Een ganzenei kun je bereiden net zoals een kippenei, de kook- en baktijd is ongeveer dubbel zo lang. Je kunt een ganzenei ook gebruiken in bereidingen zoals het bakken van een cake of het maken van advocaat. Reken hiervoor ongeveer 1 ganzenei voor 3 kippeneieren.

Ganzenei roerei recept voor 4 personen – 10 minuten

  • 2 ganzeneieren
  • 1 eetlepel room
  • peper en zout naar smaak
  • klontje boter
  • verse bieslook
Ganzeneieren bereiden ingrediënten
Ganzeneieren bereiden ingrediënten

Tik de ganzeneieren open in een middelgrote kom, de schaal is vrij hard dus je moet best hard tikken om ze open te krijgen. Voeg 1 eetlepel room toe en klop de eieren los. Breng op smaak met peper en zout.

Verhit een klontje boter in een grote bakpan en voeg de eieren toe. Roer met een spatel tot het ei gaat stollen en blijf enkele minuten roeren tot het roerei bijna helemaal gaar is.

Het roerei is het lekkerste als deze nog een beetje zacht is. Serveer met verse bieslook en een stuk brood, eet smakelijk!

Wat vind je van deze blog?

2 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
4 reacties op "Ganzeneieren bereiden"
Simonne Michiels zegt op 04-04-2022
Waar kan ik ganzeneieren kopen ik kom uit België
Ohmydish zegt op 04-04-2022
Hoi Simonne, als ik google naar de verkrijgbaar in België zie ik verschillende adressen. Vooral poeliers, maar bijvoorbeeld ook particulieren of bedrijven die ze aanbieden via marktplaats of facebook. Veel liefs, Véronique
Tabitha zegt op 17-08-2023
Ik heb eendeneieren gekregen. Zie hier nog niks over tussen de recepten. Maar ook een fijn product om mee te bakken.
Ohmydish zegt op 17-08-2023

Hallo Tabitha, wat gaaf en lekker dat je eendeneieren hebt gekregen. Dit artikel gaat inderdaad puur over ganzeneieren en geen andere soorten eieren. 

Eendeneieren zijn vergelijkbaar met ganzeneieren, omdat ze ook iets rijker van smaak zijn dan kippeneieren. Het verschil is vooral te merken aan de eidooier, deze is iets groter dan de eidooier van een kippenei. Helemaal met je eens, want de romige eidooier maakt eendeneieren inderdaad ook zeer fijn om mee te bakken en koken. Ik ben benieuwd wat je ermee gaat maken!

Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.