Een goede Limburgse koude schotel maak je een dag vooraf! Perfect om te serveren op feestjes met harde broodjes. Recept voor 4 kilo koude schotel.
Tip: wil je niet zoveel koude schotel maken? Reken dan uit hoeveel ingrediënten je nodig hebt aan de hand van: 1 kilo rundvlees op 1.6 kilo aardappelen.
Gemaakt door Marco
Geplaatst op 11-05-2017, dit recept is voor 10 personen en duurt 5 uur 15 minuten.
Marco is een echte Brabantse bourgondiër en gek op koken. Hij is verantwoordelijk voor de website en kookt graag lekker en simpele gerechten. Marco heeft een passie voor techniek, koken en volgt de laatste foodtrends. Hij wil met Ohmydish zoveel mogelijk mensen helpen om te genieten van de lekkerste gerechten, die je zelf thuis makkelijk kan maken.
Bijgewerkt op: 17-08-2024
Vul 2 pannen met water en breng deze aan de kook. Leg de stukken rundersoepvlees in 1 van de grote pannen met water en zet het vuur op zijn laagst. Laat het vlees 4+ uur rustig garen, totdat het rundvlees makkelijk los komt.
Begin met het schillen van de aardappels en wortelen. Kook de aardappelen gaar in de andere pan, controleer of ze gaar zijn door met een vork in een aardappel te prikken. Gaat de vork er makkelijk in? Dan zijn de aardappelen klaar om verwerkt te worden. Giet de aardappelen dan af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Snijd de aardappelen in kleine blokjes en de wortelen in plakjes. Vul de pan waar de aardappelen in hebben gezeten nogmaals met water en breng aan de kook. Kook de wortelen bijna gaar, voeg er dan de diepvrieserwten aan toe. Giet de wortelen en de erwten dan af, en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Haal het vlees uit de pan en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Gooi de overgebleven runderbouillon niet weg, gebruik deze als een basis voor een heerlijke soep.
Voeg de aardappelblokjes en gekookte erwten en wortelen toe aan de (hele) grote kom. Meng alles goed door elkaar.
Trek met behulp van twee vorken het rundersoepvlees los (als pulled-pork) en meng dit door de groenten.
Schil de zure appels en snijd deze in fijne blokjes, voeg toe aan de kom. Snijd 10 - 14 augurken in fijne plakjes of stukjes en voeg deze samen met alle zilveruitjes toe aan de kom.
Meng alles nogmaals goed door elkaar heen. Breng alles op smaak met flink wat peper en zout. Voeg nu 700 ml mayonaise toe (ja, echt!) en meng alles goed door elkaar.
Proef, en bepaal hoeveel citroensap er door de Limburgse koude schotel heen moet. Dek de grote kom met de koude schotel af met huishoudfolie en laat een nacht rusten in de koelkast.
Deze koude schotel is heerlijk om te serveren op feestjes met bijvoorbeeld wat harde broodjes en een bedje sla. Eet smakelijk!
Per 1 persoonsportie:
Thank you so much Eddy!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.