Yaki Udon

(40)

Een Japanse klassieker met heerlijke dikke Udon noedels, een simpel sausje, biefstuk en groenten. Deze Yaki Udon is een perfecte snelle doordeweekse maaltijd.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-08-2021, dit recept is voor 2 personen en duurt 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 05-09-2023

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hoofdgerechten
Yaki Udon

Ingrediënten


  • 200 gram Udon noedels
  • 200 gram biefstuk
  • flinke handvol champignons
  • 100 gram kool (Chinese kool of ander soort kool)
  • 2 bosuien
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel bruine suiker
  • ¼e theelepel sesamolie
  • 1 theelepel mirin
  • optioneel: 1 theelepel oestersaus

Kookgerei nodig


  • champignonborstel of keukenpapier
  • snijplank & koksmes
  • kleine kom
  • lepel
  • middelgrote pan
  • vergiet
  • wok
  • schuimspaan

Yaki Udon Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 25 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/yaki-udon


Voorbereiding – 15 minuten

Haal de biefstuk vooraf uit de koelkast. Maak de champignons schoon met een champignonborstel of keukenpapier. Snijd de champignons in grove plakjes.

Was de kool en snijd deze in stukken, niet te grof maar ook niet te klein. Snijd de bosui in dikke ringen. Snijd de biefstuk in dunne stukjes.

Meng sojasaus samen met bruine suiker, sesamolie en rijstwijn. Je kunt hier eventueel nog oestersaus aan toevoegen.

Breng een middelgrote pan met water aan de kook. Kook hierin de Udon noedels enkele minuten en giet ze dan af.

Yaki Udon
Yaki Udon

Yaki Udon afmaken – 10 minuten

Verhit een wok op hoog vuur en voeg een scheut olie toe zodra de wok gaat roken. Bak de stukjes biefstuk kort en schuif deze dan opzij. 

Voeg de champignons toe aan het midden van de wok en bak de champignons tot deze beginnen te kleuren. Voeg dan ook de kool toe en bak het geheel nog enkele minuten en meng goed.

Schenk het soja mengsel erbij en roer goed door tot de groenten beetgaar zijn. Bak het geheel niet te lang, want dan zal de biefstuk droog worden.

Roer de noedels samen met de bosui erdoor en serveer direct. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 27-08-2021, dit recept is voor 2 personen en duurt 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 05-09-2023


Waardeer dit recept!
40 stemmen

Yaki Udon: Veel gestelde vragen

Wat betekent Yaki Udon?

Yaki udon betekent gebakken udon, ofwel gebakken noedels. Het is een gerecht uit de wok met vlees en groenten.

Wat zijn udon noedels?

Udon noedels (Udon noodles) zijn dikke Japanse noedels, ze zijn zacht en worden gemaakt van tarwebloem, water en zout. Dat verklaart meteen waarom ze zo wit zijn, er wordt geen ei toegevoegd.

2 reacties op Yaki Udon

Adriaan van der Velde plaatste op 28-08-2021 om 11:48:41

Hallo, enige opmerkingen bij dit recept. Persoonlijk zou ik de biefstuk veel korter bakken 20 - 30 seconden en deze dan uit de pan en terzijde leggen Zo houdt de biefstuk veel meer smaak. Saus kun je eens proberen zonder de suiker of anderzijds naar smaak varieren. Groetjes - Adriaan

Ohmydish plaatste op 28-08-2021 om 15:31:04
Hallo Adriaan, bedankt voor je bericht. Dit is een klassiek Japans gerecht, zoals dat daar gemaakt wordt. Je kunt natuurlijk variëren wat je wilt, maar dan zal het niet meer klassiek zijn. Je kunt ook andere soorten groenten gebruiken, maar de champignons en kool hebben kort nodig en worden het vaakste gebruikt bij een Yaki Udon. In een echte wok (een stalen dus!) worden dan ook de ingrediënten naar de zijkant geschoven, dan krijgen ze niet veel garing en de ingrediënten in het midden wel. Dan krijgen ze de volledig authentieke woksmaak, zoals dat bedoeld is in een wokgerecht zoals deze. Dit heet ook wel "wok hay". Groetjes, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.