Rode bietjes op grootmoeders wijze

(67)

Deze rode bietjes op grootmoeders wijze zijn heerlijk zoetzuur en extra hartig met spekjes. Een ouderwets recept dat heerlijk combineert met aardappelen of stamppot.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-07-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024

Deze ouderwetse zoetzure rode bieten volgens grootmoeders recept zijn het lekkerste als je gebruik maakt van rauwe bieten, maar voorgekookte bieten zijn makkelijker en alsnog heerlijk.

Rauwe bieten kun je het beste koken of roosteren in de schil, ze behouden dan hun mooie rode kleur omdat ze minder zullen ‘bloeden’. Wanneer je bieten uit de moestuin of van de markt gebruikt, zit hier meestal het blad nog aan. Het blad hoef je zeker niet weg te gooien, want bieten blad kun je net zoals verse spinazie gebruiken, bijvoorbeeld in de wok of quiche.

De combinatie rode bieten, spekjes en een kruidige zoetzure dressing maken deze ouderwetse bieten het allerlekkerste. De zogeheten aardse smaak van bieten wordt hierdoor verdrongen, waardoor deze zoetzure rode bieten bij iedereen geliefd zijn.

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten
Rode bietjes op grootmoeders wijze

Ingrediënten


  • 500 gram rode bieten (rauw of voorgekookt)
  • 1 kleine ui
  • 100 gram spekjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • peper en zout naar smaak

Kookgerei nodig


  • optioneel: grote pan of oven
  • snijplank & koksmes
  • sauspan
  • kleine bakpan
  • middelgrote kom

Rode bietjes op grootmoeders wijze Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 20 minuten Aantal personen 4 personen Categorie Bijgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/rode-bietjes-op-grootmoeders-wijze


Voorbereiding – 5 minuten

Als je rauwe bieten gebruikt dien je deze eerst te koken of roosteren in de oven. De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de bietjes, je kunt controleren of ze gaar zijn door erin te prikken. 

Laat de bietjes vervolgens afkoelen en pel ze door ze onder stromend water te houden, je veegt de schil er dan makkelijk af met je vinger. 

Snijd de bietjes in plakjes, blokjes of net wat je wilt. Pel de ui en snijd deze fijn.

Rode bietjes op grootmoeders wijze
Rode bietjes op grootmoeders wijze

De rode bietjes op grootmoeders wijze afmaken – 15 minuten

Verwarm 100 ml water samen met 100 ml azijn, 2 eetlepels suiker, 2 laurierblaadjes en 4 kruidnagels. Laat dit tot de helft indikken op laag vuur, bindt met een theelepel aardappelzetmeel en zet het zoetzuur dan opzij.

Bak de spekjes in een kleine bakpan en bak na enkele minuten de ui nog even mee. Zodra de ui zacht is meng je dit samen met de bietjes. Voeg het zoetzuur toe, meng goed en breng op smaak met peper en zout.

Laat de bietjes minimaal een half uur staan zodat de smaken kunnen intrekken. Je kunt deze rode bietjes zowel koud, warm als lauwwarm serveren. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 19-07-2022, dit recept is voor 4 personen en duurt 20 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 12-01-2024


Waardeer dit recept!
67 stemmen

Rode bietjes op grootmoeders wijze: Veel gestelde vragen

Kan ik maizena gebruiken in plaats van aardappelzetmeel?

Je kunt eventueel maizena gebruiken, maar dit zal het zoetzuur een minder mooie kleur geven.

Kan ik de spekjes weglaten?

Je kunt de spekjes eventueel weglaten, de rode bietjes zullen dan wel minder hartig van smaak zijn. Voeg dan meer zout toe.

4 reacties op Rode bietjes op grootmoeders wijze

Bep plaatste op 29-01-2024 om 17:09:09

Dit lijkt mij heel lekker. De bietjes heb ik al gekookt, dus morgen afmaken en smikkelen. Bedankt

Ohmydish plaatste op 29-01-2024 om 18:15:00

Dankje voor je leuke bericht, laat het smaken morgen! Veel liefs, Véronique

Mijn naam is Verlinde Gilbert ik wwoon in Aartrijke WVL plaatste op 29-01-2024 om 20:04:40
Wij eten graag rode biet ik plant of zaai ze zelf soms worden ze gekookt maar meestal worden ze geraspt en rauw gegeten bv bij een slaatje die aardse smaak nemen we er graag bij iedere groente heeft toch zijn eigen typische smaak
Ohmydish plaatste op 29-01-2024 om 20:46:46

Bedankt voor je leuke bericht Gilbert!

Wat leuk, ik zaai ook altijd veel bieten in de moestuin omdat ze zo lekker veelzijdig zijn. Heerlijk die aardse smaak, daarom zijn bieten juist één van onze favoriete groenten.

Fijne avond en veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.