Ohmydish.nl


Reacties op Rijstevlaai

Recepten voor Limburgse vlaaien zijn al generaties in mijn familie. Onder andere deze geweldige rijstevlaai. Toch wel één van mijn favorieten.

Mia Janssen plaatste op 10-02-2017 om 19:06:00
Gravatar van Mia Janssen Hallo Veronique, Heb de rijstevlaai vanmiddag gemaakt volgens gebruiksaanwijzing maar met aansnijden is deze te dun. Wat heb ik fout gedaan? Kan het zijn dat de eidooiers in de warme/hete rijstepap had gemoeten? De smaak was wel lekker! Gr Mia
Ohmydish plaatste op 10-02-2017 om 21:49:57
Gravatar van Ohmydish Hallo Mia, De eidooiers zouden in dit geval niet moeten uitmaken. De dessertrijst moet volledig gaar gekookt zijn, dan wordt de melk ook opgenomen waardoor de rijst dikker zal worden. Ik zou me wel kunnen voorstellen dat het per soort kan verschillen hoeveel gram er gebruikt dient te worden. Niet elke rijstsoort is denk ik exact hetzelfde. Was de rijstepap goed dik en gaar toen deze op de bodem ging? Groetjes Véronique
Mia Janssen plaatste op 11-02-2017 om 16:42:12
Gravatar van Mia Janssen Nee deze was nog vloeibaar maar wel gaar. Had rijst van Silvo denk dat ik de volgende keer deze wat bindt met maïzena als deze weer dun is. Of andere paprijst proberen. Groetjes Mia
Ohmydish plaatste op 11-02-2017 om 17:04:13
Gravatar van Ohmydish Oei, dan ligt het denk ik echt aan de rijst want als ik dessert rijst maak is deze altijd ingedikt zodra deze gaar is. Ik gebruik wel eens die van Lassie en dit keer vanuit Kaufland in Duitsland. Maar gelukkig was de vlaai alsnog lekker van smaak :)
Mia Janssen plaatste op 12-02-2017 om 13:28:52
Gravatar van Mia Janssen Bedankt voor je reactie maar de vlaai in intussen toch op gegeten want de smaak was lekker dus probeer het gewoon nog een keer.
Laura plaatste op 28-06-2018 om 07:12:49
Gravatar van Laura Hallo Veronique, Ik zou graag dit recept willen nabakken maar ik begrijp niet zo zeer wordt het alleen maar 10 min. gebakken of wordt het daarvoor nog blind gebakken. Alvast bedankt voor je antwoord. Groetjes Laura
Ohmydish plaatste op 28-06-2018 om 08:11:46
Gravatar van Ohmydish Limburgse vlaaien worden altijd kort en krachtig gebakken, nooit blind gebakken. Het is namelijk pas een vlaai zodra deze met vulling wordt gebakken. Veel bakplezier! :)
Sharon plaatste op 17-10-2019 om 10:54:47
Gravatar van Sharon Hallo ik wil graag je recept gaan proberen. Welke bloem heb je patent of zelfrijzend En wat is de maat van je vlaaivorm Liefs sharon
Ohmydish plaatste op 17-10-2019 om 11:56:51
Gravatar van Ohmydish Hoi Sharon, ik gebruik hiervoor patentbloem en een vlaaivorm van 28 cm. Groetjes en een fijne dag!
Mavis plaatste op 22-11-2019 om 08:57:56
Gravatar van Mavis Hoi ik wil de vlaai gaan maken!Maar kan het ook in een taartvorm?Ik heb wel een gewone vlaaivorm, maar geen hogere!Gr
Ohmydish plaatste op 22-11-2019 om 09:00:35
Gravatar van Ohmydish Hoi Mavis, dat zou geen probleem moeten zijn! Een taartvorm is iets dikker, dus misschien moet je de vlaai dan net iets langer bakken maar dat weet ik niet 100% zeker. Fijne dag en veel bakplezier!
Linda plaatste op 20-03-2021 om 13:23:09
Gravatar van Linda Hoi, wij hebben de vlaai gemaakt en deze was ook veel te dun. De verhouding rijst t.o.v. melk is ook heel anders dan op de rijst-verpakking. Zou het kunnen dat er een cijfertje mist en 180 gram rijst nodig is i.p.v. 80? 80 gram rijst voor een hele taart is wel heel weinig.
Ohmydish plaatste op 22-03-2021 om 12:12:41
Gravatar van Ohmydish Hoi Linda, voor een klassieke rijstevlaai is dit de juiste verhouding. Een echte 'riestevlaai' is dan ook helemaal niet heel erg stijf, zodat je bij het snijden een vlaai hebt die helemaal rechtop staat zeg maar. Een klassieke Limburgse rijstevlaai is precies zoals op mijn foto's, zo worden ze al generaties lang gemaakt en zo krijg je ze ook bij de échte Limburgse bakker. Het kan eventueel verschillen met de soort rijst die je gebruikt, maar het zou altijd zo moeten zijn dat de rijst volledig gaar is zodra de melk volledig is opgenomen. Daardoor is deze ook al een beetje stijf, en dan roer je de eidooiers erdoorheen die de dessertrijst ook nog eens binden. 80 gram is niet te weinig, aangezien rijst altijd verdubbeld tijdens het koken. Door het eiwit komt de vulling ook nog mooi omhoog, dus precies de goede hoeveelheid. Misschien heb je een grotere vlaaivorm gebruikt, waardoor de oppervlakte groter is dan zou moeten. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.