Giouvetsi

(13)

Giouvetsi (youvetsi) is een Griekse ovenschotel met stoofvlees en kritharaki, een Griekse pasta die iets weg heeft van de bekende orzo. Extra lekker met feta en een smaakvolle tomatensaus.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 26-04-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-01-2024

Kooktijd 2 uur Aantal personen 4 personen Categorie Pasta recepten
Giouvetsi

Ingrediënten


  • 500 gram runder stoofvlees
  • 250 gram kritharaki pasta of orzo
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel oregano
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstok
  • zwarte peper en zout naar smaak
  • 125 gram feta
  • kleine handvol geraspte licht pittige kaas
  • olijfolie

Kookgerei nodig


  • snijplank & koksmes
  • braadpan met deksel
  • houten lepel
  • oven
  • grote ovenschaal

Giouvetsi Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 2 uur Aantal personen 4 personen Categorie Pasta recepten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/giouvetsi


Voorbereiding – 15 minuten

Snijd het stoofvlees indien nodig in kleinere blokjes. Verwijder eventueel overtollig vet en spieren, maar onthoud dat vet juist extra smaak geeft. Bestrooi het vlees met zwarte peper en zout.

Pel de ui en knoflooktenen en snijd deze fijn. 

Giouvetsi
Giouvetsi

De giouvetsi afmaken – 1 uur + 45 minuten

Verhit een braadpan op hoog vuur en verhit een scheut olijfolie. Bak het stoofvlees mooi bruin aan alle kanten en bak de ui en knoflook nog 2 minuten mee. 

Voeg een eetlepel tomatenpuree samen met 2 laurierblaadjes, 1 theelepel suiker, 1 theelepel oregano en 1 kaneelstok toe. 

Bak het geheel een minuut langer en voeg een blik tomatenblokjes toe samen met 200 ml water. Roer goed door en zet het vuur laag, laat het ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.

Voeg de kritharaki pasta toe aan het stoofvlees, roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de ovenschaal en schenk hier kokend water overheen tot het geheel net onder water staat.

Bak de giouvetsi in de oven voor ongeveer een half uur, roer af en toe door en controleer of het water is verdampt en de pasta en het vlees gaar zijn geworden. Wanneer het vlees of de pasta nog niet gaar is, kun je eventueel een beetje extra water toevoegen.

Wanneer de pasta en het vlees gaar zijn, haal je de ovenschaal uit de oven en roer er een beetje feta doorheen en verdeel de rest over de bovenkant. 

Maak af met de geraspte kaas en bak de giouvetsi nogmaals 10 tot 15 minuten in de oven tot de kaas mooi goudbruin is. Serveer bijvoorbeeld met een Griekse salade, eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 26-04-2023, dit recept is voor 4 personen en duurt 2 uur.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-01-2024


Waardeer dit recept!
13 stemmen

Giouvetsi: Veel gestelde vragen

Welke kaas voor giouvetsi?

Voor giouvetsi worden 2 soorten kaas gebruikt, feta en kefalograviera. Dit is een harde Griekse kaas gemaakt van schapen- en geitenmelk. Deze kun je eventueel vervangen door manchego of een andere stevige smaakvolle kaas zoals Comté of een licht pittige Gouda.

Kan ik de kritharaki pasta vervangen?

Je kunt de Griekse kritharaki pasta eventueel vervangen door orzo.

0 reacties op Giouvetsi

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.