Gambas al ajillo zijn gambas in knoflookolie. Deze lekkere grote garnalen zijn gebakken in echte keramische tapas schaaltjes.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 02-11-2021, dit recept is voor 2 personen en duurt 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 21-10-2023
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/gambas-al-ajillo
Mocht je gebruik maken van ingevroren gamba's, ontdooi deze dan eerst. Je kunt dit doen door de gamba's in een bakje met lauwwarm water te leggen. Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal (mits aanwezig).
Snijd de 3 teentjes knoflook in dunne plakjes. Snijd ook de 2 kleine Spaanse pepertjes in zo dun mogelijke plakjes. Je kunt de zaadlijsten erin laten zitten voor een pittiger recept.
Besprenkel de gamba's met een klein beetje zeezout en breng op smaak met versgemalen witte peper.
Plaats de tapas schaaltjes op het fornuis. Wees er zeker van dat de schaaltjes vuurvast zijn anders kunnen ze uit elkaar spatten!
Voeg ongeveer 50 ml extra virgin olijfolie toe per bakje, of vul de bakjes tot iets minder dan de helft. Verhit op middel-hoog vuur. Verdeel de dungesneden knoflook en Spaanse pepertjes over de 2 schaaltjes.
Zodra de knoflook begint te verkleuren voeg je de gamba's toe. Bak een minuut lang mee en draai de gamba's een keer om. Zet het vuur uit, door de aardewerk schaaltjes blijven deze nog een tijd heet.
Garneer met fijngesneden verse peterselie en voeg eventueel een klein snufje extra zeezout toe. Serveer direct, het mooiste is om deze gambas al ajillo te serveren terwijl de gamba's nog doorbakken in de schaaltjes.
Verplaats de tapas met behulp van ovenwanten of een dikke keukendoek. Serveer met eventueel wat brood om in de olie te dippen. Geniet ervan!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 02-11-2021, dit recept is voor 2 personen en duurt 10 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 21-10-2023
Kan ik de gambas al ajillo ook verdubbelen?
Ja, deze tapas zijn heel makkelijk te vermeerderen. Je hebt dan wel meer aardewerk bakjes nodig en eventueel ook meer pitten op het fornuis.
Kan ik de gambas al ajillo ook in een bakpan bereiden?
Dat kan, de smaak zal dan wel minder authentiek zijn aangezien een bakpan zijn hitte anders verdeeld.
Wat kan ik gebruiken in plaats van gamba's?
Je zou eventueel de gamba's kunnen vervangen door kleine(re) garnalen. Deze bakken wel een stuk sneller, dus hou daar rekening mee tijdens het bereiden.
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.