Dorade uit de oven

(9)

Deze dorade uit de oven is extra lekker met een marinade van o.a. knoflook, kurkuma en citroen. Dorade royal is een makkelijk te bereiden vis, heerlijk met aardappeltjes en tomaat.

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 13-03-2023, dit recept is voor 2 personen en duurt 1 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 03-09-2023

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hoofdgerechten
Dorade uit de oven

Ingrediënten


  • 2 hele dorades (royale)
  • 1 citroen
  • 2 knoflooktenen
  • 1 theelepel zout
  • halve theelepel zwarte peper
  • halve theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 Roseval aardappelen
  • 2 tomaten
  • paar takjes verse peterselie

Kookgerei nodig


  • scherp mes
  • snijplank & koksmes
  • optioneel: knoflookpers
  • kleine kom
  • grote ovenschaal
  • oven
  • visschep

Dorade uit de oven Ingrediënten

Aan de slag

Dit recept printen

Kooktijd 1 uur 15 minuten Aantal personen 2 personen Categorie Hoofdgerechten

Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/dorade-uit-de-oven


Voorbereiding – 45 minuten

Maak de vis schoon door de ingewanden en de schubben te verwijderen, je kunt dit eventueel ook door de visboer laten doen. Maak 3 inkepingen aan beide kanten van de vis met een scherp mes.

Pel de knoflooktenen en snijd deze zo fijn mogelijk of gebruik een knoflookpers. Meng de knoflook samen met 1 theelepel zout, halve theelepel zwarte peper, halve theelepel komijn, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel gember, 4 eetlepels olijfolie en het sap van een halve citroen.

Besmeer het mengsel over de vis en laat deze minimaal een half uur marineren.

Snijd de overige citroen in dunne schijfjes en zet opzij. Was de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes. Verdeel de plakjes aardappel over een ovenschaal.

Dorade in de ovenschaal - stap 1
Dorade in de ovenschaal - stap 1

Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd in plakjes. Verdeel de plakjes tomaat over de aardappelen en leg de dorades samen met de marinade bovenop. Plaats de citroenplakjes in de inkepingen van de vis.

Dorade in de ovenschaal - stap 2
Dorade in de ovenschaal - stap 2

De dorade uit de oven afmaken – 45 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius terwijl de vis nog even kan marineren.

Dorade uit de oven
Dorade uit de oven

Bak de dorade mooi gaar in ongeveer een half uur, de exacte baktijd is afhankelijk van de oven en de dikte van de dorades. 

Hak ondertussen een paar takjes peterselie fijn en bestrooi de vis hiermee. Eet smakelijk!

Veronique van Ohmydish

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 13-03-2023, dit recept is voor 2 personen en duurt 1 uur 15 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 03-09-2023


Waardeer dit recept!
9 stemmen

Dorade uit de oven: Veel gestelde vragen

Wat is dorade?

Dorade is een verzamelnaam voor verschillende vissen. Er bestaan veel soorten dorade, zoals zeebrasem, goudbrasem, grijze dorade, dorade rose, dorade royale en zeekarper.

Heeft dorade veel graten?

Een dorade heeft weinig graten, hierdoor is de dorade erg geschikt om in zijn geheel te bereiden.

2 reacties op Dorade uit de oven

Ruud Post plaatste op 24-02-2024 om 09:45:59

Wanneer je nu echt jezelf wilt verwennen met een lekker stukje vis! Super lekker. Wij namen er kropje sla erbij.

Ohmydish plaatste op 25-02-2024 om 20:11:36

Bedankt voor je super leuke bericht Ruud, wat heerlijk dat het zo gesmaakt heeft. Fijne avond, veel liefs Véronique

Wil je een reactie achterlaten?


Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.