Limburgs zoervleisj
😍 41Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Limburgs zoervleisj

Hét recept voor heerlijk Limburgs zoervleisj, ofwel zuurvlees. Dit recept is geschikt voor de slowcooker, recept voor vier personen.

10 uur 25 minuten
4 personen
Recept limburgs zoervleisj
Limburgs zoervleisj ingrediënten

Ingrediënten

4 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 23-04-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 10 uur 25 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 26-04-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
10 uur 20 minuten
Totale tijd
10 uur 25 minuten

Dit recept voor zuurvlees is al generaties in mijn Limburgse familie.

Het traditionele recept vraagt om paardenvlees, maar je kunt deze ook vervangen met (duurder) rundvlees. 

Voor dit gerecht hebben wij gebruik gemaakt van een mooi stuk paardenvlees, gekocht op de markt. Paardenvlees is goedkoop, smaakt heerlijk en is even makkelijk om mee te werken als bijvoorbeeld rundvlees. 

Het klassieke recept vraagt om het vlees minstens 1 dag in het zuur te leggen, maar wij hebben het recept aangepast zodat deze gebruikt kan worden in een slowcooker! 

Limburgs zoervleisj
Limburgs zoervleisj

Voorbereiding – 15 minuten

Maak het paardenvlees goed schoon, snijd bloed, vet en eventuele aders weg en snijd het vlees in grove stukken. 

Snijd de uien in partjes, deze hoeven niet heel fijn gesneden te worden aangezien deze zo in de stoofpot gaan. 

Voeg 3 laurierblaadjes samen met 8-10 kruidnagels toe aan de thee houder. Je kunt deze ook los toevoegen, vergeet deze er dan niet naderhand uit te halen.

Limburgs zoervleisj koken in de slowcooker – 20 minuten + 10 uur wachttijd

Verhit boter in een grote bakpan en bak de stukken paardenvlees bruin. Het vlees hoeft niet gaar gebakken te worden. Verplaats het vlees naar de slowcooker zodra de stukken mooi bruin zijn. 

Gooi de overgebleven sappen en boter niet weg, bak de stukken ui hier kort in aan, en verplaats ze daarna ook naar de slowcooker. 

Voeg een halve liter azijn toe in de slowcooker, en voeg genoeg water toe zodat het vlees net onder water staat. 

Voeg de appelstroop toe samen met de kruiden in het thee-ei en laat de slowcooker nu het werk doen. Stel de slowcooker in op de laagste stand voor ongeveer 10 uur. Na 10 uur is het vlees heerlijk gaar en valt het uit elkaar. 

Voeg de inhoud van de slowcooker toe aan een diepe, grote bakpan of een wok. Voeg hier niet meer de kruiden (in het thee houdertje) aan toe. 

Zet het vuur middelhoog en voeg 3-4 dikke plakken peperkoek toe. De peperkoek geeft smaak en zal de saus binden. Roer het geheel rustig door, breng op smaak met zout en peper. 

Voeg mits gewenst eventueel meer azijn of stroop toe. Kook het meeste van het vocht uit het gerecht, serveer met versgebakken friet en/of een salade. Eet smakelijk!

Tips!

Is het noodzakelijk om paardenvlees te gebruiken?

Behalve paardenvlees kun je ook kiezen voor rundvlees. Rundvlees is wel iets vetter dan paardenvlees.

Waarom heet het zuurvlees?

Door gebruik te maken van azijn zal het vlees een lekkere licht zurige smaak krijgen. Vandaar zuurvlees.

Is zuurvlees hetzelfde als hachee?

Dit zijn beide twee verschillende gerechten. De veel grotere hoeveelheid azijn en ontbijtkoek die in een zuurvlees gaan is het grootste verschil.

Wat zijn andere benamingen voor zuurvlees?

Ook wel bekend als “zoervleisj” of “zoorvleis” in de Limburgse spelling.

Wat vind je van dit recept?

41 waarderingen
😍
41
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
8 reacties op "Limburgs zoervleisj"
Marleen zegt op 18-05-2017
Wanneer doe je de appelstroop er bij?
Ohmydish zegt op 18-05-2017
Hallo Marleen, tegelijk met de andere ingrediënten (vlees, uien, azijn enz) zodra deze de slowcooker in gaan. We hebben het aangepast, bedankt voor je oplettendheid! :)
Mieneke zegt op 02-03-2018
Heb net uw recept gemaakt. Ben benieuwd. Alleen: ik ben nu toe aan het toevoegen van peperkoek. Nu is er verwarring. Kan ik gewoon ontbijtkoek nemen of is het beter om een echte kruidkoek te kopen? Nu, is het vlees nog wat aan de zuurdere kant (moet ook wel) maar is dan het toevoegen van ontbijtkoek juist goed of moet het dus inderdaad echte kruidkoek zijn?
Ohmydish zegt op 02-03-2018
Hallo Mieneke, wij gebruiken zelf altijd gewoon goedkope ontbijtkoek :) Smakelijk alvast!
Jolanda zegt op 11-10-2018
Vraagje, in andere recepten lees ik dat de ontbijtkoek al erbij gedaan wordt in de slowcooker. Wat is de reden dat jullie dit later apart er nog bij doen?
Ohmydish zegt op 11-10-2018
Hallo Jolanda, wij doen dit pas naderhand erbij omdat het als bindmiddel dient. Als je dit er al eerder bij doet gaat het minder mooi oplossen + het wordt misschien te dik of niet dik genoeg (je kunt het naderhand dus veel beter doseren). Groetjes
Nancy zegt op 08-05-2021
Hoe bereid je zoervleisj als je geen gebruik maakt van een slowcooker? Welke stappen volg je dan?
Ohmydish zegt op 11-05-2021
Hallo Nancy, sorry voor de late reactie! Als je zoervleisj in een braadpan wil maken, kun je het vlees het beste eerst een nacht in azijn leggen. Dan zal het vlees de smaak goed opnemen. Voor de variant in de slowcooker heb ik dat niet gedaan, omdat deze de hele dag in azijn zachtjes gaart en zo de smaak goed opneemt. Voor het maken in een braadpan bak je het vlees rondom bruin zoals beschreven. Je haalt het vlees dan niet uit de pan, bak de uien vervolgens mee en voeg hier dan een flinke scheut van de azijn waar het vlees in heeft gelegen aan toe. Voeg ook een kopje water toe zodat het vlees onder water staat. Voeg hier dan ook de kruiden (bijv. in een thee-ei) samen met de appelstroop aan toe. Laat het vlees dan rustig sudderen voor ongeveer 2 uur. De exacte tijd is afhankelijk van het vlees dat je gebruikt, het is klaar als het vlees uit elkaar valt en mals is geworden. Hierna kun je de kruiden eruit halen en de saus binden met peperkoek zoals beschreven. Veel liefs, Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang de nieuwste recepten in je mailbox! Wil je net als 15.000+ anderen 2x per maand recepten in je inbox?

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.