De cactusvijg is oranjegeel van kleur en heeft een milde en lichtzoete smaak. De cactusvijg is zowel in zoete als hartige recepten te gebruiken.
Geschreven door Véronique
Geplaatst op 03-03-2023.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 03-03-2023
De cactusvijg (ook wel schijfcactus genoemd) is de vrucht van een cactus, ze kunnen nogal prikken dus gebruik altijd handschoenen om deze vrucht te plukken.
De cactusvijg is rijk aan vitamines en heeft sterke anti-oxiderende eigenschappen. De cactusvijg bestaat voor 88% uit water en bevat zeer weinig calorieën.
Rijk aan vezels en stimuleert het immuunsysteem o.a. door de aanwezigheid van magnesium.
In Nederland is de cactusvijg het hele jaar verkrijgbaar, maar het seizoen loopt van augustus tot oktober.
In de groentelade van de koelkast is de cactusvijg ongeveer 3 dagen houdbaar.
Je kunt de cactusvijg ook invriezen, door de helft gesneden of verwijder bij voorkeur eerst de schil.
De cactusvijg is er in vele soorten en vormen en hoe je de juist kiest is vooral afhankelijk wat je ermee wilt doen. Je kunt ze namelijk los kopen, let er dan op dat ze niet te zacht is en oranjegeel van kleur is.
De cactusvijgen zijn vaak in bulk te koop, omdat deze vrucht snel beschadigd. Deze zijn ideaal om ijs, smoothies of vruchtensappen van te maken.
Er bestaan ongeveer 200 soorten cactusvijg, waarvan de bekendste de Opuntia ficus-indica is.
Hoe eet je een cactusvijg?
De meest makkelijke manier om een cactusvijg te eten is om deze door de helft te snijden en uit te lepelen met een klein lepeltje.
Je kunt de cactusvijg ook schillen door de boven- en onderkant eraf te snijden, maak een inkeping in de schil in de lengte en snijd vervolgens langs de schil het vruchtvlees los.
Hoe smaak een cactusvijg?
De cactusvijg is zoet met een vleugje zuur en heeft iets weg van een peer.
Hoe weet je of een cactusvijg rijp is?
De cactusvijg is rijp zodra deze ietwat zacht is en de schil geel of rood verkleuren.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!
Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *
Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.
Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.