Wat is myoteren?

Myoteren is een keukenterm die gebruikt wordt bij het maken van soepen en sauzen. Specerijen krijgen hierdoor een betere smaak en structuur.

Deze term hoor je eigenlijk bijna nooit in het dagelijkse leven, veel mensen doen dit dan ook te weinig.

Myoteren is het verhitten van specerijen in een kleine hoeveelheid olie of boter. Myoteren gebeurt altijd op laag vuur en heeft als doel de kruiden te 'openen' zodat ze nóg meer smaak zullen afgeven. Ook heeft het als doel de structuur te verbeteren zodat de specerijen beter oplossen. Dit is niet persé noodzakelijk bij alle soorten specerijen. Denk hierbij vooral aan kerrie, paprika en kurkuma.

Als je bijvoorbeeld kerrie soep of saus wilt maken, dien je de kerrie eerst te myoteren. Dan zal deze beter oplossen in het toegevoegde vocht en zal de 'zanderige' structuur verdwijnen die je soms bij toevoeging van specerijen zult merken.

Verwarm kruiden nooit te lang, bij te lange en te hete verwarming zal de smaak juist verzwakken of de kruiden zelfs verbranden.


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/wat-is-myoteren


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
2 stemmen
← Vorig blog
Wat is sauteren?

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.