Waar is kurkuma goed voor?

Kurkuma is een specerij met een uitgesproken smaak en een prachtige gele kleur. Het verrijkt veel soorten gerechten en wordt vaak gecombineerd met zwarte peper. Waar is kurkuma goed voor en is kurkuma gezond?

Ontdek de prachtige gele kurkuma met zijn krachtige werking en verrijkende smaak. Het heeft veel voordelen om regelmatig kurkuma te eten, dit kan zowel in verse als in poedervorm en zelfs in de vorm van supplementen.

Kurkuma staat bekend om zijn ‘Happy Healthy’ eigenschappen, omdat het naast het verrijken van gerechten ook veel gezondheidsvoordelen heeft.

Wat is kurkuma?

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd, het is een specerij afkomstig van de plant Curcuma longa. Het bevat een actief bestanddeel genaamd curcumine welke verantwoordelijk is voor de vele gezondheidsvoordelen van kurkuma. 

Kurkuma heeft een felgele kleur en een aardse, krachtige smaak. Kurkuma wordt veel gebruikt in India en Zuidoost-Azië, om kleur en smaak toe te voegen aan bijvoorbeeld curry's, soepen, rijstgerechten en nog veel meer.

Waar is kurkuma goed voor?

Kurkuma wordt veel gebruikt in een gezond dieet en in de geneeskunde. De gezondheidsvoordelen van kurkuma:

  • ontstekingsremmend
  • bevordert de spijsvertering
  • antioxidantwerking
  • verbetering van levergezondheid
  • verbetering van hersengezondheid
  • verlichting van pijn
  • mogelijk kankerpreventie

Hoeveel kurkuma mag je per dag eten?

De hoeveelheid kurkuma die je per dag mag eten hangt af van veel factoren, waaronder je gezondheid, dieet en medicatie. 

Over het algemeen is het veilig om een standaard hoeveelheid kurkuma per dag te eten, een standaard hoeveelheid in een gerecht is ongeveer 3 gram per persoon.

Waar is kurkuma goed voor?
Waar is kurkuma goed voor?

Hoe kun je kurkuma het beste gebruiken?

Kurkuma kun je zowel in verse als in poedervorm kopen. Verse kurkuma kun je het beste eerst schillen en vervolgens raspen of fijn snijden voor je deze toe zal voegen aan je gerechten. Kurkuma in poedervorm kun je direct toevoegen aan je gerechten.

Wees zuinig met het toevoegen van kurkuma, het heeft namelijk een vrij sterke smaak waardoor het snel kan gaan overheersen. Vaak wordt kurkuma gecombineerd met zwarte peper, dit bevordert namelijk de opname van curcumine in ons lichaam.

Om van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren kun je bijvoorbeeld dagelijks of enkele keren per week genieten van kurkuma thee, golden milk of gember kurkuma shots.

Naast verse kurkuma of kurkumapoeder bestaan er ook kurkuma-supplementen. Deze worden doorgaans genomen voor medische redenen, zoals ontstekingen of pijn. 

Is kurkuma goed om af te vallen?

Kurkuma op zichzelf is geen middel om af te vallen, maar het draagt wel bij aan een gezond dieet en levensstijl. Dit komt voornamelijk omdat kurkuma de spijsvertering bevordert, de stofwisseling kan verhogen en kan helpen aan een verbetering van de bloedsuikerregulatie.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/waar-is-kurkuma-goed-voor


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
2 stemmen
Volgend blog →
12 x hamburgers

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.