Hoe zorg je voor de juiste verlichting tijdens het koken?

Verlichting in je keuken is een essentieel onderdeel om jouw bijzondere plekje in huis gezellig te maken. Waar begin je met het opstellen van een goed lichtplan en waar moet je rekening mee houden?

Verlichting in je keuken is een essentieel onderdeel om jouw bijzondere plekje in huis gezellig te maken. Want wie wil er nu niet lekkere maaltijden bereiden in een mooi verlichte keuken, waar je eigenlijk al voor de verlichting zelf langer willen blijven hangen? 

Heb je het geluk een mooi kookeiland in je keuken te hebben? Dan speelt de juiste verlichting al helemaal een belangrijke rol, omdat dit dan de ideale plek wordt om een gezellige borrelavond te organiseren. Maar waar begin je met het opstellen van een goed lichtplan en waar moet je rekening mee houden? Wij geven je in dit artikel graag wat tips zodat jij alle tools in handen hebt voor een optimaal lichtplan en een prachtig verlichte keuken.

Basisverlichting is een must

Om te beginnen is de basisverlichting zeer belangrijk in de keuken. Je wil namelijk niet alleen dat het er altijd intiem en gezellig is door middel van bijvoorbeeld intieme lichtjes, maar je wil ook gewoon goede verlichting hebben tijdens het koken zelf. Of wanneer je in de ochtend snel een ontbijtje moet klaarmaken, wil je ook natuurlijk alles goed kunnen zien. Basisverlichting wordt meestal bevestigd aan het plafond voor een goed overzicht, bijvoorbeeld door spots of plafondlampen.

Functionele verlichting tijdens het koken

Met de term functionele verlichting bedoelen we de verlichting die jou echt van gemakken voorziet. Bijvoorbeeld een extra lampjes bij het fornuis, zodat jij tijdelijk bijgestaan wordt door een extra lichtje tijdens het koken zelf. Dit wordt dan ook voornamelijk bevestigd bij het fornuis of andere apparatuur.

Extra sfeer in de keuken

Om de keukenverlichting af te maken én echt een gezellig gevoel te geven, plaats je sfeerverlichting. Dit zijn vaak lichtjes en lampen die een warm, intiem gevoel geven. Dit wordt vaak gedaan in de vorm van spots of hanglampen en hebben als belangrijkste reden om het gezellig te maken en je keukeninterieur een boost te geven.

De stijl van je verlichting

Om je gehele huis een bepaalde stijl te geven is het goed om na te denken over welke sfeer de verlichting in de andere kamers uitstraalt. Zo kan je de sfeer doortrekken naar je keuken, wat een mooi gevoel van eenheid geeft.

Populaire verlichting

We zien steeds meer dat LED-lampen als populaire verlichting in de keuken worden geplaatst. Het fijne hieraan is dat het altijd een warme uitstraling geeft én makkelijk bij te stellen is. Zo kun je op de momenten dat het nodig is een fel licht creëren en andere momenten juist de intimiteit opzoeken.

Hoeveelheid lampen

En dan komen we op een belangrijke vraag: hoeveel verlichting heb je nu eigenlijk nodig? Uiteraard is dit iets wat geheel aan stijl onderhevig is, maar om het je wat makkelijker te maken heeft de EU een advies uitgegeven. Dit stelt dat je ongeveer 300-500 lux in de keuken hoort te hebben. Hierbij is het aantal lumen in vierkante meters uitgedrukt. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. 

Dan is het daarna natuurlijk altijd goed om te bekijken wat je echt nodig hebt én wat er mogelijk is qua elektriciteitsaansluiting. Veel licht is in deze context niet altijd beter, omdat de aansluitpunten ook een gevoel van verstoring kunnen afgeven. Zeker wanneer je huis verder een minimalistische look heeft, dan is het mooi om dit door te trekken in het aantal verlichtingen dat je hebt in de keuken.

Al met al zijn er vele wegen die naar Rome leiden, of in dit geval een mooi verlichte keuken. Doe er je voordeel mee en stel een lichtplan alvorens op, zodat je precies weet of de uitkomst ideaal is voor jou.  


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/hoe-zorg-je-voor-de-juiste-verlichting-tijdens-het-koken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.