Geroosterde broccoli met bulgur: verrassend verrukkelijk

Bulgur is een heerlijke vervanger voor couscous en rijst en kan gegeten worden bij salades en eenpansgerechten. Het heeft een lekker stevige bite en een fijne en zachte nootachtige smaak.

In de wat eten we vandaag rubriek staat deze week geroosterde broccoli met bulgur op het menu. Met dit recept kook je iets wel heel bijzonders. Bulgur is de gezonde variant van couscous. Het is een speciale bereiding van durum, een (harde) tarwesoort. De tarwekorrels worden gestoomd en gedroogd en daarna gebroken of grof gemalen.

Bulgur komt vooral voor in de Noord-Afrikaanse keuken en Arabische keuken. Het is een heerlijke vervanger voor couscous en rijst en kan gegeten worden bij salades en eenpansgerechten. Het heeft een lekker stevige bite en een fijne en zachte nootachtige smaak, die alom geliefd is.

Broccoli is een heerlijke en gezonde groente die zich perfect leent voor roosteren. Door broccoli te roosteren blijven de vele voedingsstoffen optimaal behouden en krijgt de groente een lichtzoete en nog intensere smaak. De licht bittere smaak van de paprika en de hartige smaak van de feta maken dit gerecht helemaal af. Dit is een bijzonder gerecht dat je echt een keer moet hebben geproefd! Hieronder lees je hoe je dit recept bereid.

Wat heb je nodig? 

4 personen | bereidingstijd: 40 min | 732 kcal/pp

  • 2 sjalotten
  • 300 gr bulgur
  • 80 gr amandelen
  • 15 gr platte peterselie
  • 200 gr feta
  • 1 el azijn
  • 20 gr gele paprika gegrild
  • 1 stuk bakpapier
  • 500 gr broccoli
  • 6 el olijfolie

Zo maak je het

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met het bakpapier. Snijd de broccoli in roosjes. Schil de steel en snijd deze in plakjes. Verdeel de broccoli over de bakplaat. Besprenkel de broccoli met 1 el olie en breng het op smaak met peper. Rooster de broccoli 15 minuten in de oven.

Stap 2: Snijd de sjalotten in dunne halve ringen. Verhit 2 el olie in een pan en fruit de sjalotten in 3 minuten. Voeg de bulgur toe. Schenk er 600 ml kokend water bij. Doe de deksel op de pan en kook het geheel op laag vuur in 10 minuten gaar.

Stap 3: Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Rooster de amandelen in 3 minuten. Laat ze afkoelen op een bord. Houd een paar blaadjes peterselie apart voor de garnering en doe de rest ervan in een hoge beker. Voeg de helft van de feta en de helft van de amandelen toe. Schenk de azijn, de rest van de olie en 80 ml water erbij. Breng het geheel op smaak met peper en maal het fijn met een staafmixer.

Stap 4: Giet intussen de paprika af en snijd ze in dunne reepjes. Hak de rest van de amandelen grof. Roer de bulgur los met een vork en verdeel het over 4 borden. Besprenkel het geheel met de helft van de saus. Verdeel de broccoli en paprika erover. Besprenkel het met de rest van de saus. Verkruimel de rest van de feta eroverheen en bestrooi het met de amandelen. Garneer het geheel met de apart gehouden peterselie.

Tip: schenk eventueel 600 ml groentebouillon bij de bulgur in plaats van water voor een sterkere smaak. Dit verrassende recept kan ook prima worden geserveerd als groentegerecht bij vlees en gourmet recepten.

Eet smakelijk!


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/geroosterde-broccoli-met-bulgur-verrassend-verrukkelijk


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.