Ganzeneieren bereiden

Ganzeneieren koken, bakken of verwerken in een recept. Het is allemaal mogelijk! Hoe groot is een ganzenei en waarom zouden we deze eieren meer moeten eten?

Een ganzenei is zeer smaakvol en intens van smaak. Ze zijn ongeveer 3 keer zo groot als een kippenei en hebben een harde schaal. 

Je mag niet zomaar zelf ganzeneieren gaan rapen uit een nest. Hier heb je toestemming voor nodig en heeft als doel de ganzenpopulatie te beheersen. Het gecontroleerd rapen van de eieren is de meest respectvolle manier om de populatie in te dammen.

Een andere manier om de populatie te controleren is namelijk de ganzen afschieten of zelfs vergassen. Het vlees wordt dan deels gegeten, maar niet alles dus dan is het vriendelijker om af en toe een ganzenei te eten.

De reden voor het controleren is het steeds groter worden van de ganzenpopulatie. De ganzen kunnen zonder indammen een plaag worden, want ze zorgen er o.a. voor dat andere vogelsoorten steeds meer verdwijnen. Ganzen tolereren namelijk niet alle soorten vogels in hun buurt.

Hoe smaakt een ganzenei en wat kun je ermee?

Behalve dat een ganzenei ongeveer 3 keer zo groot is als een kippenei, is deze ook veel intenser en ontzettend romig van smaak. Ganzeneieren zijn ook nog eens erg voedzaam, ze bevatten veel vitamine A, E, D, K en B en daarnaast ook nog volop ijzer, fosfor en luteïne.

Ganzeneieren bereiden
Ganzeneieren bereiden

Waar kun je ganzeneieren kopen

Ganzeneieren zijn enkel in het broedseizoen verkrijgbaar. Het broedseizoen van de gans loopt van begin maart tot begin mei. 

Je kunt de ganzeneieren zelf gaan rapen, maar zoals eerder omschreven mag dit niet zomaar. Je kunt de eieren het beste bij de poelier of op een boerderij kopen en soms zijn ze ook verkrijgbaar of te bestellen bij de toko.

Ganzenei koken en bakken

Een ganzenei kun je bereiden net zoals een kippenei, de kook- en baktijd is ongeveer dubbel zo lang. Je kunt een ganzenei ook gebruiken in bereidingen zoals het bakken van een cake of het maken van advocaat. Reken hiervoor ongeveer 1 ganzenei voor 3 kippeneieren.

Ganzenei roerei recept voor 4 personen – 10 minuten

  • 2 ganzeneieren
  • 1 eetlepel room
  • peper en zout naar smaak
  • klontje boter
  • verse bieslook
Ganzeneieren bereiden ingrediënten
Ganzeneieren bereiden ingrediënten

Tik de ganzeneieren open in een middelgrote kom, de schaal is vrij hard dus je moet best hard tikken om ze open te krijgen. Voeg 1 eetlepel room toe en klop de eieren los. Breng op smaak met peper en zout.

Verhit een klontje boter in een grote bakpan en voeg de eieren toe. Roer met een spatel tot het ei gaat stollen en blijf enkele minuten roeren tot het roerei bijna helemaal gaar is.

Het roerei is het lekkerste als deze nog een beetje zacht is. Serveer met verse bieslook en een stuk brood, eet smakelijk!


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/ganzeneieren-bereiden


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
2 stemmen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.