Zelf veloutésaus maken
😍 1Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf veloutésaus maken

Wat is een veloutésaus? Een heerlijke saus op basis van een smaakvolle kippenbouillon.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 13-05-2015.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 03-02-2023

Een veloutésaus is 1 van de 5 basissauzen, op deze pagina leggen we je uit hoe je zelf een heerlijke veloutésaus kunt maken! Een veloutésaus lijkt sterk op een bechamelsaus. Deze saus wordt ook verdikt met behulp van een roux, in plaats van melk wordt er gebruik gemaakt van kippenbouillon. Het kan voorkomen dat een veloutésaus met een andere bouillon wordt gemaakt, afhankelijk van de gewenste smaak.

Ingrediënten nodig

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • Peper en zout naar smaak
Veloutésaus ingrediënten
Veloutésaus ingrediënten

Het lekkerste resultaat behaal je met zelfgemaakte kippenbouillon, dit zorgt voor een veel vollere smaak. Bekijk het recept voor zelfgemaakte kippenbouillon.

De kleur van de bouillon moet licht zijn, begin dus met het maken van een blonde roux. Voeg hiervoor boter toe aan een kleine sauspan en smelt hierin langzaam de boter.

Laat de boter tot een licht-witte kleur smelten, niet bruin. Voeg de bloem toe en roer goed door, bak een aantal minuten mee. Op deze manier verliest de bloem zijn typische smaak.

Kies ervoor of je de roux helemaal wil laten afkoelen, of de kippenbouillon op wil warmen.

Je kunt warme roux bij een koude kippenbouillon voegen, een koude roux bij een warme kippenbouillon maar niet beide heet of beide koud. Dit is om klontjes in de saus te voorkomen.

Voeg de kippenbouillon beetje bij beetje toe aan de roux terwijl je goed blijft roeren met een garde.

Laat de veloutésaus dan op middel-hoog vuur een aantal minuten heet worden, totdat je merkt dat de saus dikker wordt. Breng de veloutésaus op smaak met peper en zout. Serveer de saus zodra deze de gewenste dikte heeft gekregen. 

Zelf veloutésaus maken
Zelf veloutésaus maken

Een veloutésaus is heerlijk om bij kipfilet of andere soorten licht vlees te serveren.

Je kunt de kippenbouillon in de veloutésaus vervangen door bijvoorbeeld visbouillon, om de saus bij vis te serveren. Geniet van deze heerlijke saus!

Wat vind je van deze blog?

1 waardering
😍
1
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Zelf veloutésaus maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.