Wat is frituren?
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Wat is frituren?

Wat is frituren en op hoeveel graden Celsius doe je dit?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 01-12-2016.

Bijgewerkt op: 28-01-2017

Frituren is het bakken van voedsel in diep vet met een temperatuur van minimaal 150 graden Celsius tot ongeveer 200 graden Celsius. Frituren is ideaal voor gepaneerde gerechten omdat je het niet hoeft om te draaien wat bij bakken wel het geval is. Er bestaat dan vrijwel geen kans dat er allerlei restjes blijven plakken in de pan tijdens het omdraaien. Wat zijn de verschillende temperaturen om mee te frituren

  • Vet van 150 graden Celsius. Dit heet matig warm vet, deze temperatuur wordt gebruikt voor het garen van niet voorgebakken friet en gerechten die tijdens het bakken moeten rijzen.
  • Vet van 180 graden Celsius. Dit noemt men heet vet. Er komt amper damp vanaf maar heeft wel een aanwezige geur. Het vet zal knetteren zodra er iets vochtigs in terecht komt. Deze temperatuur wordt het meeste gebruikt.
  • Vet van 190 tot 200 graden Celsius. Zeer heet vet, er komt een prikkelende blauwe damp van het vet af. De ideale temperatuur om al gare gerechten snel te bruinen, zoals gepaneerde producten en friet.

Frituurvet kan vaker achter elkaar worden gebruikt. Op een gegeven moment wordt het vet donker van kleur en dikker en gaat de smaak achteruit. Dan wordt het tijd om het vet te vervangen. 


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
2 reacties op "Wat is frituren?"
Marc Callant zegt op 06-02-2021
Best vermelden welke soort olie aanvaardbaar is bij hoge temperaturen
Ohmydish zegt op 07-02-2021
Hoi Marc, olie die het meest geschikt is om te frituren op hoge temperaturen is zonnebloemolie of arachideolie. Fijne avond, groetjes Véronique

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.