Een
garde kom je regelmatig tegen in een koken. De vorm zoals wij die kennen wordt gebruikt sinds de 19de eeuw. Voorheen werden bundels met twijgjes gebruikt, dit is overigens ook Oud-Hollands voor het woord garde. Tegenwoordig zijn er gardes beschikbaar in allerlei soorten en maten. De meest gebruikte is de klassieke
ballongarde.
Je gebruikt een
garde om te homogeniseren, met andere woorden: een saus of beslag glad mengen zonder klontjes. Ook gebruik je een
garde om eiwitten luchtig te kloppen tot meringue, room of slagroom.
Emulgeren is nog een techniek die je met behulp van een garde toe kunt passen, hiermee meng je olie en water samen zoals bij het maken van een mayonaise. De meest gebruikte functie van een
garde is om er mee door sauzen en papjes te roeren om aanbranden te voorkomen.
Er zijn een aantal soorten gardes, zie hieronder:

Bolletjesgarde

Eierklutser

Spiraalgarde

Platte garde

French whisk

Ballongarde

Deeghaak
Een garde kun je ook terugvinden op elektrische apparaten waarmee slagroom opgeklopt wordt.
Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.
Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!