Wat is een garde?
😍 3Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Wat is een garde?

Wat is een garde, waar komt het vandaan en welke soorten zijn er?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 01-12-2016.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 13-08-2023

Een garde kom je regelmatig tegen in een koken. De vorm zoals wij die kennen wordt gebruikt sinds de 19de eeuw. Voorheen werden bundels met twijgjes gebruikt, dit is overigens ook Oud-Hollands voor het woord garde. Tegenwoordig zijn er gardes beschikbaar in allerlei soorten en maten. De meest gebruikte is de klassieke ballongarde. Je gebruikt een garde om te homogeniseren, met andere woorden: een saus of beslag glad mengen zonder klontjes. Ook gebruik je een garde om eiwitten luchtig te kloppen tot meringue, room of slagroom. Emulgeren is nog een techniek die je met behulp van een garde toe kunt passen, hiermee meng je olie en water samen zoals bij het maken van een mayonaise. De meest gebruikte functie van een garde is om er mee door sauzen en papjes te roeren om aanbranden te voorkomen. Er zijn een aantal soorten gardes, zie hieronder: Bolletjesgarde Bolletjesgarde   Eierklutser Eierklutser   Spiraalgarde Spiraalgarde   Platte garde Platte garde   French whisk French whisk   Ballongarde Ballongarde   Deeghaak Deeghaak   Een garde kun je ook terugvinden op elektrische apparaten waarmee slagroom opgeklopt wordt.
Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.

Wat vind je van deze blog?

3 waarderingen
😍
3
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Wat is een garde?"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.