Wat is de Maillard-reactie?
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Wat is de Maillard-reactie?

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 29-08-2018.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 29-08-2018

De reden dat gebakken vlees zoveel lekkerder smaakt dan gekookt vlees heeft te maken van de zogenaamde Maillard-reactie. Deze reactie treedt op wanneer aminozuren reageren met koolhydraten. In veel producten komen (gereduceerde) suikers en aminozuren voor, tijdens het bakken komt deze reactie voor.

Een Maillard-reactie is een complexe serie van reacties tussen de aminozuren en suikers. Een mooi voorbeeld van een reactie is het karameliseren van suiker. Tijdens het proces worden er honderden verschillende smaakcomponenten gevormd, deze breken af en vormen op deze manier nieuwe smaken.

Zo heeft elk soort voedsel een andere (bij)smaak na de Maillard-reactie. Zo heeft het biefstukje op de foto hieronder zijn heerlijke smaken o.a. te danken aan deze reactie: 

Reebiefstuk met verse vijgen en kaneelschuim
Reebiefstuk met verse vijgen en kaneelschuim 

De Maillard reactie is vernoemd naar de Franse wetenschapper Louis Camille Maillard (1878-1936), die de reactie van aminozuren en koolhydraten bestudeerde in 1912. Dit onderzoek was een deel van zijn promotiestudie en is gepubliceerd in 1913. Bron: Food info

 Je kunt een uitgebreide uitleg over de Maillard-reactie vinden op de website food-info.net, een initatief van Wageningen Universiteit. Klik hier om het artikel te lezen.

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Wat is de Maillard-reactie?"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.