Wat is blancheren?
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Wat is blancheren?

Blancheren is een kooktechniek wat je meestal doet met groenten.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 01-12-2016.

Bijgewerkt op: 26-06-2023

Blancheren is een kooktechniek waarbij je voedsel heel kort kookt, en ook direct weer afkoelt om het kookproces te stoppen. Normaal gesproken kook je verschillende soorten voedsel in een pan met kokend water totdat deze gaar is. Bij blancheren giet je het na een korte periode al af en stop je het kookproces door het voedsel af te koelen onder koud, stromend water of in een bak met ijswater. Blancheren doe je meestal met groente. Er zijn een aantal verschillende doeleinden waarom je groente zou blancheren, zoals bijvoorbeeld: 

  • Om de kleur van groente te behouden tijdens het koken. Blancheren is dan de beste optie.
  • Het knapperig houden van groente. Door de korte garing blijft zelfs hele fragiele groente mooi en beetgaar.
  • Er zeker van zijn dat er geen (levende) bacteriën en ongedierte op de groente zitten.
  • Voordat je groente gaat invriezen. Verse groente bevat veel enzymen die de houdbaarheid sterk verminderen. Door de groenten kort te blancheren deactiveer je de enzymen, zodat de groente langer houdbaar is.
  • Verbeteren van smaak. Zo is rauwe broccoli minder lekker dan (kort) geblancheerde broccoli.

Het woord blancheren komt uit het Frans, zoals veel kooktermen. Het stamt af van het woord blanchir, wat staat voor blank maken of wit maken. 


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Wat is blancheren?"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.