Blancheren is een kooktechniek waarbij je voedsel heel kort kookt, en ook direct weer afkoelt om het kookproces te stoppen. Normaal gesproken kook je verschillende soorten voedsel in een pan met kokend water totdat deze gaar is. Bij blancheren giet je het na een korte periode al af en stop je het kookproces door het voedsel af te koelen onder koud, stromend water of in een bak met ijswater. Blancheren doe je meestal met groente. Er zijn een aantal verschillende doeleinden waarom je groente zou blancheren, zoals bijvoorbeeld:
- Om de kleur van groente te behouden tijdens het koken. Blancheren is dan de beste optie.
- Het knapperig houden van groente. Door de korte garing blijft zelfs hele fragiele groente mooi en beetgaar.
- Er zeker van zijn dat er geen (levende) bacteriën en ongedierte op de groente zitten.
- Voordat je groente gaat invriezen. Verse groente bevat veel enzymen die de houdbaarheid sterk verminderen. Door de groenten kort te blancheren deactiveer je de enzymen, zodat de groente langer houdbaar is.
- Verbeteren van smaak. Zo is rauwe broccoli minder lekker dan (kort) geblancheerde broccoli.
Het woord blancheren komt uit het Frans, zoals veel kooktermen. Het stamt af van het woord blanchir, wat staat voor blank maken of wit maken.
Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.