Een kijkje in de keuken van Ohmydish, een reeks blogs waarin ik je elke maand meeneem naar ons leven met een foodblog en een grote moestuin in Zuidwest Frankrijk
Maart begon voor mij niet zo goed, ik moest namelijk met spoed geopereerd worden. Ik had al meer dan een maand buikpijn, zowel ik zelf als mijn huisarts dachten aan een maagontsteking, maar de medicijnen en voeding aanpassen werkten niet. Ineens ging het over tot heftige pijn die niet meer stopte en ik belandde op de eerste hulp.

Het bleek aanhoudende koliekpijn te zijn door een hele grote galsteen en een afgestorven galblaas (necrose). De oorzaak: erfelijkheid. Mijn galblaas werd met spoed verwijderd en ik verbleef 3 dagen in het ziekenhuis. Wederom alleen maar lof over de gezondheidszorg in Frankrijk, zowel in het ziekenhuis als de verplegers aan huis. Ik had thuis namelijk nog een draagbaar infuus, na enkele dagen kon ik daar ook mee buiten van de zon genieten.

Ik kreeg een dieet mee voor de eerste 2 weken en erna langzaamaan alle "verboden" ingrediënten weer toevoegen. Voornamelijk geen vet, alcohol, bonen, koolsoorten, ui, knoflook, kruidig etc. Geen enkel probleem, want een ziekenhuisdieet hoeft niet saai te zijn. We maakten dagelijks een heerlijke maaltijd en geen enkele keer last van het eten gehad.

Toen Marco mijn moeder belde dat het niet goed ging, boekte ze direct een vlucht en is ze 5 dagen hier geweest. Zo kon ze de eerste dagen helpen met vanalles terwijl Marco moest werken. Gelukkig ging het elke dag een beetje beter en hebben we naast films gekeken, ook nog samen met Buddy kunnen wandelen en spelletjes kunnen doen. Ze heeft ook nog in het zonnetje mijn aardbeienplanten onkruidvrij gemaakt, want die groene vingers heb ik namelijk o.a. van haar.


We hadden al eerder kaarten gekocht voor de bioscoop: onze eerste keer naar een Franse cinéma. Aangezien ik me een week na de operatie goed genoeg voelde zijn we alsnog gegaan: Les Tuches 5 (God Save the Tuche), een leuke Franse comedy.
Het grootste gedeelte van de maand waren we nog steeds met ons 2en, aangezien mijn vader in totaal 5 weken was opgenomen voor zijn COPD. Toen hij eindelijk weer naar huis mocht, maakte ik draadjesvlees naar recept van zijn moeder.

De lente is hier in volle gang, dat betekent ook dat het gras en onkruid ontzettend hard groeit. Ik moet de eerste tijd rustig aan doen, dat is niks voor mij dus ik heb zittend alsnog onkruid gewied. We wilden dit jaar de moestuin ombouwen tot verhoogde bakken (no dig), maar dit hebben we vooruit geschoven naar volgend jaar. O.a. door mijn herstel gaat de moestuin dit jaar op een laag pitje, en dat is voor een keer ook oké.
Uiteindelijk ben ik langzaamaan weer aan het werk gegaan: nieuwe recepten gemaakt, samenwerkingen en recepten gepubliceerd, en deze maand maar 1 keer i.p.v. 2 keer een nieuwsbrief.
Ik maakte weer eens zelf gyoza's met zelfgemaakte vellen. Tip: Dit hoef je niet per se op 1 dag te maken, de vellen kun je namelijk enkele dagen in de koelkast bewaren (of enkele maanden invriezen). Zorg ervoor dat elk velletje goed bedekt is met maizena of rijstmeel zodat ze niet gaan plakken. Pak de stapel vellen goed in met huishoudfolie en plaats deze dan in een hersluitbare zak, dit voorkomt dat de vellen vochtig zullen worden.

Einde van de maand had ik een controle bij de chirurg, hij was erg tevreden met mijn herstel dus we laten deze pijnlijke maand achter ons en op naar april: met al meerdere leuke dingen op de planning!
- Bisous, Véronique