Een kijkje in de keuken van Ohmydish, een reeks blogs waarin ik je elke maand meeneem naar ons leven met een foodblog en een grote moestuin in Zuidwest Frankrijk.
Sinds september heeft Marco hard gewerkt aan een nieuwe website, met een geheel nieuw systeem en alles. Naast zijn fulltime baan als webdeveloper heeft hij in de uren die hij had telkens iets gedaan en wat is hij mooi en overzichtelijk geworden! Na maanden besloten we dat het tijd was om 'm online te zetten, sommige dingen zijn nog niet 100% perfect maar komende tijd zal de site steeds meer worden uitgebreid.
Het was prachtig weer in het Zuidwesten en daarom ging de barbecue meerdere keren aan. Zo maakte ik o.a. heerlijke spareribs en kipkluifjes, maar er stond deze lente maand ook regelmatig iets met asperges op het menu.
We kochten in 2018 een onbewoonbaar huis op het Franse platteland, aangezien er beperkt tijd en budget was kon niet alles tegelijk verbouwd worden en werden verschillende aspecten tijdelijk gemaakt. Al die tijdelijke dingen zijn teveel om op te noemen, maar inmiddels was het na al die jaren tijd om wat klussen opnieuw te doen, en dan dit keer permanent.
Zo maakten we in '18 een tijdelijke keuken, omdat de keuken uiteindelijk verplaatst gaat worden naar een andere ruimte. Dat plan hebben we ver vooruit geschoven, waardoor we nu eindelijk een echte afvoer naar de fosse septique hebben gemaakt vanuit deze keuken. Direct van de gelegenheid gebruik gemaakt om een extra buitenkraan te plaatsen aan die kant. De keuken zelf bestaat trouwens nog steeds voor de helft uit balken en zelfgemaakte deurtjes met een werkblad erop, maar dat terzijde.
Marco had wederom een afspraak in het ziekenhuis, dit keer om de uitslag van de scan/echo te bespreken. Goed nieuws: nog steeds kankervrij en over een half jaar pas weer een nieuwe controle!
Terwijl we weer in Pau waren, bezochten we wederom Leroy Merlin, maar gingen we ook voor het eerst ooit naar Auchan. Wat een enorme winkel met overweldigend assortiment!
We hebben last van vocht op een aantal plekken van de benedenverdieping, dit komt doordat ons huis van rivierstenen is gebouwd - meer dan 300 jaar geleden. We leerden dat dit in ons geval op te lossen is met een voorzetwand, om een lucht barrière te creëren, en dat deden we in de badkamer met pvc schrootjes. Nog meer april klussen waren o.a. verschillende verfklussen die een nieuwe laag konden gebruiken: Wc deur, plafond van de badkamer beneden, balken in de woonkamer en de kweekkas.
We gingen eten bij Britse vrienden thuis, waar we een top avond hebben gehad met heerlijk eten en het leuke spel: "New phone, who dis?" Echt een aanrader, maar het is wel alleen echt leuk als je de Engelse taal erg goed machtig bent. Een dag later gingen we eten bij Nederlandse vrienden, waar we wederom een top avond hebben gehad met hapjes en stoofvlees van lokaal wild zwijn.
We hebben een caravan in de tuin staan, die hebben we jaren geleden tegen een fles wijn kunnen ruilen. We hebben er toen een bed en stapelbed in gemaakt en deze deed dienst als logeerkamer, bij gebrek aan extra kamer in het huis. Gelukkig hebben we inmiddels een (kleine) logeerkamer, want de caravan is helemaal rot en moet volledig weg.
De moestuin bestaat grotendeels uit een stuk grond welke ik elk jaar opnieuw indeel door middel van wisselteelt. Een ander deel is gemaakt van verhoogde bakken, ofwel een no-dig methode, dit werkt beter voor mijn pijnlijke schouder dus ooit zal de moestuin volledig gevuld worden met verhoogde bakken.
We hebben de grond bewerkt met de mini tractor (enkel de bovenste laag) en tegen onkruid en uitdrogen hebben we hier 10 aanhangers vol houtsnippers overheen verdeeld. Deze houtsnippers zijn gemaakt van bomen bij het meer uit ons dorp, een paar honderd meter bij ons vandaan. Vervolgens heb ik het irrigatiesysteem - dat ik vorige zomer al van mijn moeder kreeg voor mijn verjaardag - aangesloten bovenop de houtsnippers.
Volgende stap is de plantjes uit de kweekkas in de volle grond zetten en hopen dat de houtsnippers goed hun werk gaan doen. De kas staat inmiddels steeds voller en nagenoeg alles ontkiemt en groeit goed. Dan is het wachten tot ik weer kan koken met allerlei verse groenten!
Er was een markt van lokale producenten in het dorp van een Britse vriend, nadat we deze hadden bezocht gingen we bij hem in de tuin lunchen waarna een gezellige zondagmiddag volgde.
Mariska van Flying Foodie ken ik al jaren online, al van voor onze foodblogs, en ze heeft een kookboek voor de instant pot geschreven! Ze stuurde ons haar boek, mijn eerste indruk is erg goed dus ik zal er binnenkort uit gaan koken.
Einde van de maand werd na lang wachten eindelijk het bestelde bad en alle kranen geleverd! Aangezien we op die dag bezig waren met de livegang van de nieuwe website, gaan we in mei pas weer verder met het installeren van o.a. het bad in de nieuwe badkamer. Maar hij staat al op zijn plek en hij is werkelijk prachtig!
- Bisous, Véronique