Er bestaan verschillende redenen waarom je glutenvrij wilt of moet eten. Bijvoorbeeld door coeliakie, glutenallergie, glutensensitiviteit of als voedselkeuze.
Het vinden van een lekker glutenvrij brood, of andere glutenvrije baksels, is niet altijd even makkelijk. Gluten zorgen er namelijk vooral voor dat een brood luchtig zal worden. Glutenvrij brood en gebak zal daarom al sneller kruimelig en droog worden.
Wat zijn gluten?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende granen, zoals rogge, haver, tarwe, gerst en nog veel meer graansoorten.
Gluten zijn onmisbaar geworden in veel gerechten. Het speelt een belangrijke rol in de textuur van producten. De visco-elastische eigenschappen geven brood en gebak een zachtheid en luchtigheid. Na hydratatie vormt gluten een netwerk dat koolstofdioxide vasthoudt tijdens het bakken, waardoor het deeg kan rijzen.
Dit eiwitnetwerk geeft tarwebloem bindende en verdikkende eigenschappen die met name in sauzen worden gebruikt. Het is dankzij gluten dat voedsel niet kruimelig is en daardoor makkelijker eetbaar is.
Hoe maak je glutenvrij brood?
Glutenvrij brood kan gemaakt worden met graansoorten die van nature glutenvrij zijn. Denk hierbij aan haver, quinoa, teff, maïs, tapioca, rijst, boekweit en nog veel meer graansoorten. Zo is er ook kikkererwtenmeel en kastanjemeel verkrijgbaar, deze zijn ook geschikt in een glutenvrij dieet.
Boekweit en haver is niet altijd 100% glutenvrij, het kan namelijk soms tijdens de productie in aanraking zijn geweest met tarwe, vraag dit dus altijd even na.
Het beste resultaat om toch een luchtig brood te bakken zit 'm meestal in het combineren van verschillende meelsoorten. Sommigen zweren bij het toevoegen van psylliumvezels, om toch een luchtig en niet kruimelig brood te krijgen.