10 goede manieren om minder eten weg te gooien
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

10 goede manieren om minder eten weg te gooien

Op zoek naar goede manier om minder eten te verspillen? Verbeter met behulp van onze 10 goede en praktische tips om minder eten weg te gooien.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 11-09-2014.

Bijgewerkt op: 09-09-2020

Je herkent dit scenario vast wel: je maakt je koelkast open om wat sla te pakken. Helaas! De sla is bruin en slijmerig geworden, bah! Ongeveer een derde van al ons eten in de wereld eindigt in de vuilnisbak omdat veel mensen geen idee hebben wat ze allemaal in de koelkast hebben staan, en dat is zonde! Wij geven je 10 goede manieren om minder eten weg te gooien.

Over het weggooien van eten

Het bovenstaande verhaal komt vaak voor zodra we teveel eten kopen, of teveel eten maken. Eet jij je bord niet leeg? Dan wordt het eten in de meeste gevallen weggegooid. Soms is voedsel al bedorven voordat het in de schappen van de supermarkt ligt. Dit kan voorkomen als het vervoer en opslag naar de supermarkten niet goed ingepland is. De meest voorkomende plek waar we collectief eten weggooien blijft bij onszelf thuis. Gemiddeld genomen wordt de helft van ons eten weggegooid. Teveel gekocht of te lang in de koelkast bewaard zijn 2 van de meest voorkomende redenen. Gemiddeld gooien we voor 2000 euro aan goed eten weg per jaar. Gooi minder eten weg en maak bijvoorbeeld een lekkere soep Hieronder vind je onze 10 tips om minder eten weg te gooien:
  1. Koop geen eten dat je niet nodig hebt. Dit is erg simpel, veel mensen gaan naar de supermarkt en kopen maar iets. Aan het einde van de week vragen ze zich af waarom het verse voedsel niet zo lang goed blijft en gooien het weg. Dit kun je simpelweg voorkomen door minder te kopen en iets vaker naar de supermarkt te gaan. Heb je geen zin om vaker naar de supermarkt te gaan? Plan dan elke week wat je gaat eten, en pas je aankopen hier op aan.
  2. Sorteer de verse ingrediënten eerst zodra je thuis komt van het boodschappen doen. Lang niet al ons voedsel hoeft in de koelkast te bewaren. Lees ons artikel over 10 voedingsmiddelen die je niet in de koelkast hoeft te bewaren. Sommige ingrediënten rotten als deze gewassen is aangezien je de buitenste laag dan weg spoelt. Was vers voedsel op het moment dat je het gaat gebruiken.
  3. Leer hoe je alles op eet. Bijvoorbeeld fruit en groenten, dit zijn voedingsmiddelen die over het algemeen genomen het minst lang goed blijven. Sorteer de inhoud van je koelkast en bewaar een overzicht om te zien welk eten er eerst opgegeten moet worden, en welk eten langer goed blijft.
  4. Koop lokaal eten. Heb je het budget en de tijd? Dan raden wij je aan om zoveel mogelijk lokale producten te kopen. Dit voorkomt veel vervoer en opslag van eten. Lokaal voedsel is ook nog eens een stuk lekkerder!
  5. Verbouw je eigen kruiden. Kruiden die je zelf kweekt zijn langer houdbaar, ze staan in een pot met de wortels eraan. Kruiden die je in de winkel koopt hebben dit niet, daarom zijn ze minder lang houdbaar. Als je zelf kruiden hebt gekweekt (of zelfs gekocht in de supermarkt) kun je deze ook extra lang bewaren door ze in te vriezen of te drogen.
  6. Wat te doen met restjes. Je hebt teveel eten gekookt en nu heb je een pan vol met restjes. Je kunt deze restjes in porties invriezen i.p.v in een grote bak. Zo kun je altijd een deel ontdooien zonder dat er weer teveel eten is.
  7. Laat je eten niet over de datum gaan. Het is belangrijk dat je regelmatig controleert wanneer een datum verstrijkt. Met verse producten begint dit al in de supermarkt, let er dus goed op wanneer je het product wilt gaan gebruiken. Zorg er altijd voor dat je oude producten eerst hebt opgemaakt voor je nieuwe gaat kopen. Dit heet F.I.F.O. en dat betekent First In First Out. Dit klinkt waarschijnlijk erg logisch, maar in de praktijk wordt dit maar weinig gedaan. Dat is zonde, want het betekent meer weggooien.
  8. Brood in de vriezer. Heb je ooit je brood bewaard in de vriezer? Je zult het misschien niet geloven, maar brood bederft sneller als dit eerst ingevroren is geweest. Het is beter om je brood te bewaren in een goed afgesloten zak of bak, gewoon op je aanrecht. Goed af te sluiten bakken zijn sowieso perfect om veel soorten eten langer te kunnen bewaren. Ik gebruik weckpotten voor van alles en dat werkt perfect omdat niets kan uitdrogen.
  9. Uitgedroogde kaas. Om te voorkomen dat kaas zal uitdrogen als je deze weinig gebruikt, is een beetje boter op de snijkant smeren. Je kunt ook een vel waspapier gebruiken en de kaas dan in een hersluitbare zak doen. Bewaar de kaas vervolgens in het warmste deel van je koelkast.
  10. Gebruik van restjes vlees en gevogelte. Als je vlees en gevogelte van een grote verpakking weer gaat gebruiken binnen 2 dagen kun je deze in de originele verpakking bewaren. Als je het later pas gaat gebruiken, kun je het in porties goed inpakken en vervolgens invriezen.
Als je voedsel bedorven in de koelkast heeft gelegen, heeft dit bacteriën verspreid. Je kunt dan het beste je gehele koelkast desinfecteren, deze bacteriën zorgen er namelijk voor dat ander eten in de koelkast ook sneller zal bederven.

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "10 goede manieren om minder eten weg te gooien"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.