Basilicum drogen

Hoe kun je basilicum - of andere kruiden - het beste drogen?

Wat vind jij van dit blog?
2 stemmen

We hebben een enorme basilicum plant in de tuin, Afrikaanse basilicum om precies te zijn. De herfst komt eraan, dus een goed idee om deze basilicum te oogsten. Op deze manier hebben we in de winter ook nog 'verse' basilicum uit eigen tuin. We maakten stap-voor-stap met veel foto's duidelijk hoe we deze gaan drogen, met een bonus idee op het einde!

Hoe kun je basilicum drogen?

Dit heb je nodig om kruiden snel te drogen;
  • een oven
  • bakplaat
  • bakpapier
  • slacentrifuge
Voor de bonus;
  • olijfolie
  • hersluitbare zak
  • blender
We hebben al ontzettend veel verse basilicum gebruikt en de plant wordt alsnog dagelijks steeds groter.

Verwarm de oven voor op de laagste temperatuur die mogelijk is, bij onze oven is dit 50 graden Celsius. Bekleed de bakplaat, of meerdere bakplaten, met bakpapier. Zet de slacentrifuge alvast klaar en vul je wastafel met koud water.

Haal de stelen van de basilicum en voeg de blaadjes toe aan het koude water. Zorg ervoor dat de gedroogde en bruine blaadjes ertussen uit zijn gehaald. Was de blaadjes en maak ze vervolgens zo droog mogelijk met een slacentrifuge.

Verdeel de blaadjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat de blaadjes elkaar niet overlappen om ervoor te zorgen dat de blaadjes het snelste drogen.

Plaats de basilicum in de oven voor ongeveer 1,5 uur. De exacte tijd is afhankelijk van de oven en welke temperatuur deze als laagste stand aankan. Je zult al snel voelen of de blaadjes volledig zijn uitgedroogd of nog langer nodig zullen hebben

Tijdens het drogen

De basilicum is nu volledig droog

Je kunt de gedroogde basilicum nu gemakkelijk tussen je vingers rollen om deze te verkruimelen. Plaats in een pot die je goed kunt afsluiten, zoals een weckpot.

Bonus recept

Aangezien we zo ontzettend veel basilicum hebben, besloten we ook nog een deel in te vriezen. Verwijder wederom de stelen, was de blaadjes en maak ze zo droog mogelijk met een slacentrifuge. Voeg de blaadjes vervolgens toe aan de blender en gebruik de pulse functie tot het ongeveer zo uitziet zoals op onderstaande foto. Voeg een scheut olijfolie toe, hierdoor zal het invriezen makkelijker gaan. Je kunt hierdoor ook makkelijker een stuk afsnijden en ontdooien.

Verplaats naar een zak of bakje dat je goed kunt afsluiten. Het ziet er hetzelfde uit als ingevroren spinazie, dus label het goed.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/basilicum-drogen


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.