Alles over mosselen

Wanneer zijn mosselen verkrijgbaar? Hoe bereid je mosselen en hoe zie je of een mossel nog goed is?

Het mosselseizoen begint halverwege juli en gaat door tot april. Mosselen zijn wel het hele jaar door verkrijgbaar, in de overige maanden (mei, juni, begin juli) worden deze geïmporteerd en zijn de bekende Zeeuwse mosselen niet verkrijgbaar. In deze maanden planten de Zeeuwse mosselen zich namelijk voort.

Vroeger werd er gezegd dat ze in het seizoen zijn tijdens de wintermaanden. Oftewel de maanden met de letter "r" in de maand, maar dit is tegenwoordig niet meer waar. Vroeger hadden ze namelijk geen koelingen om de mosselen te vervoeren, daarom werden de mosselen toen enkel in koudere maanden aangeboden. Daar komt ook het idee vandaan dat zwangere vrouwen het liefst geen mosselen kunnen eten, tegenwoordig is ook dat niet meer waar.

Er bestaan oranje en witte mosselen, deze hebben echter geen smaakverschil en hieraan valt ook niet op te merken welk geslacht ze zijn. Het heeft enkel te maken met pigment. Er zijn verschillende maten mosselen, ook deze verschillen niet wat smaak betreft. Dit weekdier ziet er misschien niet charmant uit, maar ze zijn ontzettend smaakvol.

Waar moet je op letten tijdens het bereiden van mosselen?

Er zit weinig risico aan het eten van mosselen, zolang deze vers zijn. Zodra je de mosselen uit de verpakking haalt, dien je deze goed te controleren. Was ze met stromend koud water om eventueel zand te verwijderen, maar het is niet nodig om deze in een bak met water te bewaren. Geef de voorkeur aan mosselen die bijna of helemaal dicht zitten. Verwijder elke mossel die gescheurd of gebroken is. Tik een open mossel tegen het keukenblad om te zien of deze weer dicht gaat.

Het tikken veroorzaakt een reactie, levende mosselen zullen de schelp snel weer dicht doen. Is dit niet het geval? Gooi de mossel dan weg, de mossel is namelijk al dood en daarom een verhoogd risico. Volg je instinct en herinner deze regels:

Voor het koken: schelp dicht Na het koken: schelp open

Als een mossel dicht blijft na het bereiden, is deze niet meteen slecht. Het kan voorkomen dat een mossel zich heeft volgezogen met zand en daarom dicht blijft. Het kan ook zijn dat de mossel een sterkere spier heeft dan de andere en daarom iets meer tijd nodig heeft. Deze kun je met een mesje zelf openen, maar doe dit niet boven de pan want wie weet zit de mossel vol met zand!

Je kunt ze het makkelijkste eten door een lege schelp te gebruiken als tangetje, zo haal je heel gemakkelijk de mossel uit zijn schelp. De klassieke en meeste bekende manier van bereiden is met onder andere witte wijn, prei, wortel en ui. Een Spaanse versie met chorizo is een heerlijke combinatie en de Italiaanse versie met pepers en tomaat zijn licht pittig en daarom eens iets anders. Hoe eet jij je mosselen het liefste?

Zeeuwse mosselen Zeeuwse mosselen

Spaanse mosselen met chorizo en wijnsaus Spaanse mosselen met chorizo en wijnsaus

Italiaanse mosselpan Taranto Italiaanse mosselpan Taranto


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/alles-over-mosselen


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
4 stemmen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.