6 food fotografie tips

Het belangrijkste voor een food foto is dat deze er smakelijk uit ziet, alsof je bij wijze van het gerecht zo van je scherm af wilt eten. Waar moet je op letten bij food fotografie?

Foto's maken van je eten kun je op veel verschillende manieren doen. Je hebt hier niet eens per se een camera voor nodig, de meeste telefoons maken tegenwoordig prachtige foto's. 

Kleur

Het belangrijkste voor een food foto is dat deze er smakelijk uit ziet, alsof je bij wijze van het gerecht zo van je scherm af wilt eten. 

De kleur van de foto bepaalt mede of het gerecht er lekker uit ziet. Een foto met een blauwe tint ziet er al snel onsmakelijk uit, dit geldt ook voor een gelige foto. De kleur van een foto kun je op je camera instellen met de witbalans

Daarnaast is contrast qua kleuren ook erg belangrijk, de kleur bepaald namelijk de sfeer in de foto. Zo gebruik ik persoonlijk liever lichte tinten, op deze manier zien de meeste gerechten er frisser uit. Een typische herfst sfeer, of bijvoorbeeld Indiase gerechten, komt beter tot stand met donkere of bruine tinten.

Herfst sfeer met bruine tinten
Herfst sfeer met bruine tinten

Belichting

De belichting is het allermooiste als deze niet te hard is, fel licht kan namelijk voor lelijke schaduw zorgen. Bij extreme overbelichting zal het onderwerp op de foto minder zichtbaar zijn.

Een foto is over het algemeen mooier als deze niet onderbelicht is maar juist net een beetje overbelicht, hierdoor zal het eten er frisser uitzien. Dit kun je het beste bereiken met zacht daglicht, hiervoor kun je eventueel daglichtlampen gebruiken.

Bewerken

Voor het verkrijgen van de juiste kleur of belichting kun je naderhand de foto's nog wel iets bewerken als je wilt. Houdt de foto's zo natuurlijk mogelijk. Maak de foto's bijvoorbeeld iets lichter, of snijd de foto een beetje bij. Je hebt hier niet per se een programma voor nodig, om je foto te verbeteren kun je bijvoorbeeld ook de resolutie verhogen online gratis

Compositie

De compositie is de hoek waarin je fotografeert, meestal is dit recht van voren, van bovenaf of vanuit een schuine hoek

Compositie: foto recht van voren
Compositie: foto recht van voren

Ondergrond

Je kunt veel verschillende soorten ondergronden gebruiken; een tafel, houten planken in verschillende tinten of vinyl in veel verschillende kleuren en motieven. Het voordeel van vinyl is dat deze licht zijn, goed schoon te maken en makkelijk op te bergen.

Gerecht

Kies het juiste bord voor je gerecht, dit zijn over het algemeen borden die niet te glanzend zijn. Zorg dat je bord of glas schoon is en leg eventueel een servet of bestek naast je bord. Voor mijn foto's gebruik ik het liefste niet teveel spullen en ligt de nadruk op het gerecht, less is more.

Het gerecht zelf wordt het mooiste als deze verschillende kleuren en texturen bevat, een beetje verse peterselie doet vaak al wonderen.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/6-food-fotografie-tips


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen
← Vorig blog
Is Cola Zero gezond?
Volgend blog →
Hoe dop je tuinbonen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.