10 tips om afval te verminderen

Deze 10 tips om afval te verminderen geven je o.a. tips wat je met restjes in de keuken nog allemaal kunt doen.

Het meeste afval gooien we weg in de keuken, daarom is dit vaak de meest gangbare plek voor een grote prullenbak. Maar wees nou eerlijk, vaak is dit een lelijk ding dat altijd in de weg staat. Dit hoeft echter niet zo te zijn, er bestaan zoveel mooie exemplaren! Kijk maar eens naar deze prachtige prullenbakken. Inspiratie genoeg, zoveel soorten en modellen en kom er hier achter welke het beste bij jou passen.

Wij gebruiken graag een kleine prullenbak op het aanrecht. Je ziet dan meteen hoeveel afval je maakt en deze legen wij dan na het koken. Daarnaast hebben wij nog één grote pedaalemmer voor het restafval en een tweede voor plastic, blik, drankpakken en papier in de keuken staan. Dat lees je goed, hier in Frankrijk wordt het papier samen met het plastic ingezameld.

Als je net zoals wij afval wilt scheiden, neemt dit meer plek in beslag dan alles in één prullenbak. Dan wil je een creatieve oplossing en vooral ook proberen om zo weinig mogelijk afval te maken. Hoe je dat kunt doen beschrijven we hieronder met een aantal tips.

Basis groentesoep Basis groentesoep

Tips om afval te verminderen

  1. Koop geen eten dat je niet echt nodig hebt. Vaak gaan mensen boodschappen doen zonder boodschappenlijstje. Dit resulteert vaak in het kopen van teveel eten zonder doel.
  2. Sorteer verse producten meteen zodra je terug komt van de supermarkt. Bekijk welke producten als eerste op moeten en pas hier je weekmenu op aan. Soms zijn verse groenten minder mooi dan je dacht toen je ze kocht en zijn ze na 2 dagen al klaar voor de prullenbak. Wees dit voor en eet deze groenten dan eerst.
  3. Groenten in bulk kopen kan een goed idee zijn, als je deze daarna op de juiste manier bewaart. Je kunt de meeste soorten alvast schoonmaken, snijden en in porties in goed afsluitbare zakken invriezen.
  4. Restjes zijn er op verschillende manieren. Je kunt verschillende restjes groenten in de groentela hebben, maar je kunt ook teveel eten gekookt hebben. Als je teveel eten hebt gekookt kun je dit invriezen om later te eten, het beste kun je dit in porties doen. Restjes groenten kunnen gemakkelijk omgetoverd worden tot een heerlijke soep of pasta saus. Deze kun je dan vervolgens invriezen voor een makkelijke maaltijd.
  5. Weet wat je in huis hebt. Bekijk regelmatig je voorraad, gebruik het en wacht niet tot de houdbaarheidsdatum is verstreken.
  6. Wist je dat je met restjes groenten, schillen, kippenbotten etc. heerlijke zelfgemaakte bouillons kunt maken? Wacht hier dan niet te lang mee, want dan zal je verzameling restjes alsnog in de prullenbak belanden.
  7. Als je kruiden gaat kopen, is dit meestal een te grote hoeveelheid. Je gebruikt hier vaak niet alles van is mijn ervaring, door een kruidentuintje (kan ook prima op de vensterbank of op het balkon) aan te leggen hoef je nooit meer kruiden weg te gooien want je knipt precies af wat je nodig hebt!
  8. Leg niet al het fruit op de fruitschaal. Als je bijvoorbeeld een grote zak appels of sinaasappels hebt gekocht, kun je de helft in de koelkast bewaren. Dan bederft het fruit namelijk minder snel dan op de fruitschaal.
  9. Zacht fruit zoals aardbeien en frambozen kun je het beste uit de originele verpakking halen. Leg ze op een bord zodat ze elkaar niet teveel aanraken. Als er namelijk minstens één framboos tussen zit die niet meer goed is tast dit de rest ook veel sneller aan.
  10. Filterkoffie maakt een heel stuk minder afval dan per kopje gebruik maken van koffie uit capsules.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/10-tips-om-afval-te-verminderen


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.