Fruit de mer saffraanrisotto
| Aangemaakt op: | 15-03-2022 |
|---|---|
| Aantal personen: | 3 personen |
| Menugang: | Hoofdgerechten |
| Thema: | Visrecepten |
| Keuken: | Europees |
| Bronvermelding: | Gizzi Erskine |
Ingrediënten
- 3 eetlepels (olijf)olie
- 1 ui (of 2 sjalotten) gepeld en gesnipperd
- 3 knoflooktenen gepeld en gesnipperd
- 250 gr risottorijst (neem goede kwaliteit, bv Carnaroli of een hele goede Arborio)
- 200ml witte huiswijn (nodig voor de smaak, de alcohol verdampt)
- 600 ml kippenbouillon van ongeveer anderhalf tablet (moet krachtig van smaak zijn)
- Enkele draadjes saffraan geweekt in de hete bouillon
- Theelepel gerookt paprikapoeder
- 8 grote gamba’s gepeld
- 125 gram zalm in blokken gesneden
- 125 gram kabeljauw of andere witvis in blokken
- Eventueel andere schaaldieren zoals mosselen of venusschelpen
- Bosje dille (en platte peterselie)
Bereiding
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote ovenvaste pan, bv een braadpan
Doe de ui in de pan en laat deze zacht en glazig worden maar hij moet niet verkleuren,
Doe er dan de knoflook bij en bak deze ook zacht mee. Roer de risottorijst erdoor, bak die een paar minuten mee zodat de korrel glazig is, giet de wijn en de hete bouillon met de saffraan erover en bestrooi met de gerookte paprikapoeder, roer snel door en zet de pan met de deksel erop 25 minuten in de oven.
Haal de pan na 25 minuten uit de oven. De rijst heeft inmiddels bijna al het vocht opgenomen maar ziet er nog wat soepachtig uit. Zet nu de oven op 200 graden. Bestrooi de vis en gamba’s licht met zout en peper en doe in een kom of schaal met de resterende eetlepel olijfolie. Meng goed door. Roer nu even flink door de risotto en leg de rauwe vis en gamba’s erbovenop. Zet de pan weer terug in de oven zonder deksel en laat hem +/- 8 minuten staan. Haal uit de oven en strooi de helft van de dille (en peterselie) erop en roer goed door. Strooi de rest van de dille erbovenop.
Lekker met groene asperges of aspergetips