Pittige botervis, amsoi en witte rijst
| Aangemaakt op: | 22-10-2023 |
|---|---|
| Aantal personen: | 3 personen |
| Menugang: | Hoofdgerechten |
| Thema: | Visrecepten |
| Keuken: | Surinaams |
| Bronvermelding: | Eigen recept |
Ingrediënten
- Ingrediënten voor de vis:
- 3 stuks botervis
- zonnebloem olie
- zout
- zwarte peper
- Ingrediënten voor de kruiden:
- zonnebloem olie
- trazi (optioneel)
- zwarte peper
- knoflook
- adjinomoto
- laos
- salamblad
- bruine suiker
- bouillonblokjes
- catchup
- ketjap manis
- Ingrediënten voor de amsoi:
- zonnebloem olie
- amsoi
- zout
- zwarte peper
- adjinomoto
- uien
- knoflook
- tomaten
- peper (optioneel)
- Selderij
- witte rijst
- Extra benodigdheden:
- keukenpapier
- koekenpan
- wok
Bereiding
Botervis:
TIP! De vis kan je schoongemaakt bij Oriental kopen.
Extra wassen met citroen en eventueel oneffenheden verwijderen, de kop niet afsnijden.
De vis droog deppen met keukenpapier.
Inleggen met zout en zwarte peper.
Laten staan.
Bakken van de botervis:
koekenpan met wat zonnebloem olie vullen. Let op! niet te veel.
Als de olie heet is, het vuur wat lager zetten en dan de vis heel langzaam in zetten.
Als de vis er in zit, het vuur hoger zetten.
Alvorens de vis te keren, eerst opletten dat het aan 1 kant goed gebakken is, daarna keren, anders kan de vis losraken.
Om de binnenkant(buik) van de vis te bakken, de vis op zijn buik plaatsen en kort bakken.
Is de vis aan alle kanten goed gebakken, eruit halen en op een keukenpapier plaatsen
LET OP! de vis niet te droog bakken.
De vis in de kruiden bakken:
De wok op het vuur zetten.
een klein beetje zonnebloem olie zetten.
Is de olie heet, het vuur lager plaatsen en stukjes trasi in zetten.
De trasi helemaal laten smelten.
Als de trazi gesmolten is, kunnen de volgende kruiden toegevoegd worden:
fijn gesneden uien
fijn gesneden knoflook
zwarte peper
adjinomoto (niet veel)
bruine suiker(niet veel)
blokjes (naar smaak)
catchup (op gevoel)
2 theelepels ketjap manis
Stukjes laos (op gevoel)
Salamblad (op gevoel)
Fijn gesneden peper(optioneel)
BELANGRIJK:
Alle kruiden bakken tot het droog is (GEEN sausvorming).
Zijn alle kruiden goed op smaak en droog, moet het vuur uit en gelijkmatig de vis heel langzaam door de kruiden halen.
Amsoi:
Amsoi wassen en in kleine stukken snijden.
Amsoi kan bitter smaken. Door het in een vergiet te plaatsen, kan je wat keukenzout overheen gooien en het vocht uit persen. Heel even wassen onder de kraan en goed laten uitlekken.
Klein beetje olie in de wok.
Gesneden uien, knoflook, stukjes tomaten, zwarte peper adjinomoto, blokjes, eventueel een klein beetje zout(eigen keus) goed door bakken.
Is alles goed doorbakken, de amsoi in zetten.
Is de amsoi zacht en smaakvol, het van het vuur afhalen.
Rijst koken.
SERVEREN:
Witte rijst.
Amsoi
(Pittige) vis
SMAKELIJK ETEN