🎄
Op zoek naar kerstrecepten? Bekijk onze feestelijke recepten →
🎁

Pittige botervis, amsoi en witte rijst

Aangemaakt op: 22-10-2023
Aantal personen: 3 personen
Menugang: Hoofdgerechten
Thema: Visrecepten
Keuken: Surinaams
Bronvermelding: Eigen recept

Ingrediënten

  • Ingrediënten voor de vis:
  • 3 stuks botervis
  • zonnebloem olie
  • zout
  • zwarte peper
  • Ingrediënten voor de kruiden:
  • zonnebloem olie
  • trazi (optioneel)
  • zwarte peper
  • knoflook
  • adjinomoto
  • laos
  • salamblad
  • bruine suiker
  • bouillonblokjes
  • catchup
  • ketjap manis
  • Ingrediënten voor de amsoi:
  • zonnebloem olie
  • amsoi
  • zout
  • zwarte peper
  • adjinomoto
  • uien
  • knoflook
  • tomaten
  • peper (optioneel)
  • Selderij
  • witte rijst
  • Extra benodigdheden:
  • keukenpapier
  • koekenpan
  • wok

Bereiding

Botervis:

TIP! De vis kan je schoongemaakt bij Oriental kopen.

Extra wassen met citroen en eventueel oneffenheden verwijderen, de kop niet afsnijden.

De vis droog deppen met keukenpapier.

Inleggen met zout en zwarte peper.

Laten staan.

Bakken van de botervis:

koekenpan met wat zonnebloem olie vullen. Let op! niet te veel.

Als de olie heet is, het vuur wat lager zetten en dan de vis heel langzaam in zetten.

Als de vis er in zit, het vuur hoger zetten.

Alvorens de vis te keren, eerst opletten dat het aan 1 kant goed gebakken is, daarna keren, anders kan de vis losraken.

Om de binnenkant(buik) van de vis te bakken, de vis op zijn buik plaatsen en kort bakken.

Is de vis aan alle kanten goed gebakken, eruit halen en op een keukenpapier plaatsen

LET OP! de vis niet te droog bakken.

De vis in de kruiden bakken:

De wok op het vuur zetten.

een klein beetje zonnebloem olie zetten.

Is de olie heet, het vuur lager plaatsen en stukjes trasi in zetten.

De trasi helemaal laten smelten.

Als de trazi gesmolten is, kunnen de volgende kruiden toegevoegd worden:

fijn gesneden uien

fijn gesneden knoflook

zwarte peper

adjinomoto (niet veel)

bruine suiker(niet veel)

blokjes (naar smaak)

catchup (op gevoel)

2 theelepels ketjap manis

Stukjes laos (op gevoel)

Salamblad (op gevoel)

Fijn gesneden peper(optioneel)

BELANGRIJK:

Alle kruiden bakken tot het droog is (GEEN sausvorming).

Zijn alle kruiden goed op smaak en droog, moet het vuur uit en gelijkmatig de vis heel langzaam door de kruiden halen.

Amsoi:

Amsoi wassen en in kleine stukken snijden.

Amsoi kan bitter smaken. Door het in een vergiet te plaatsen, kan je wat keukenzout overheen gooien en het vocht uit persen. Heel even wassen onder de kraan en goed laten uitlekken.

Klein beetje olie in de wok.

Gesneden uien, knoflook, stukjes tomaten, zwarte peper adjinomoto, blokjes, eventueel een klein beetje zout(eigen keus) goed door bakken.

Is alles goed doorbakken, de amsoi in zetten.

Is de amsoi zacht en smaakvol, het van het vuur afhalen.

Rijst koken.

SERVEREN:

Witte rijst.

Amsoi

(Pittige) vis

SMAKELIJK ETEN

Aan de inhoud op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Dit recept is gedeeld door een van onze leden. Niet akkoord of vragen? Laat het ons weten.

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.