Vis op balinese wijze
| Aangemaakt op: | 16-01-2022 |
|---|---|
| Aantal personen: | 4 personen |
| Menugang: | Hoofdgerechten |
| Thema: | Visrecepten |
| Keuken: | Indonesisch |
Ingrediënten
- Vis in moten (zalm, kabeljauw, of een andere vaste vissoort) +/- 200 gr p.p.
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook,
- vis bouillon of water.
- 1 stengel sereh
- 2 djeroek poeroet
- 1 salem blad
- 2 schijfjes laos
- 2 schijfjes djahe
- 2 teel. Asem, (tamarinde)
- Olie om te bakken
- suiker
- 2 maggi blokjes.
- 1 eetl. Sambal badjak
- 1 kl. Eetl.ketjap A.
- 1 theel. trassi
Bereiding
Boemboe maken: In de vijzel: de gesneden ui, de knoflook, trassi, en 2 theel. Suiker.
Dit stampen (hoeft niet zo heel fijn).
De asem pasta oplossen in een kop warm water, dit zeven en in een kom doen hierin de moten vis van beide kanten goed inwrijven.
Daarna de vis in een pan van beide kanten even goed aanbakken.
Uit de pan nemen en even apart zetten.
In de wadjan, 6 eetl olie, hierin goed fruiten de schijfjes laos, sereh(grof gesneden) de schijfjes djahe, poeroet en salem blad,
Dan de boemboe erbij doen en dit op een hoog vuur goed bakken.
Een flinke eetlepel sambal badjak erbij, even bakken en dan afblussen met de rest van het asemwater. Daarna aanvullen met de bouillon (3 tot 4 dl.)
De vismoten in de pan doen, het geheel weer aan de kook brengen een
eetl. ketjap er door mengen, maggi blokjes erbij en met de deksel op de pan nog eens 10 min. op een laag vuur door laten koken.