Pindarotsjes
😍 2Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Pindarotsjes vegetarisch

Pure en witte chocolade pindarotsjes zijn leuk en makkelijk te maken. Dit recept leert je ook hoe je chocolade kan tempereren. Extra leuk en leerzaam!

Pindarotsjes ingrediënten
Recept pindarotsjes

Ingrediënten

6 personen
✓ Tip: klik om af te vinken
Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.
Opslaan in collectie

Deel dit recept via:

Dit is wat je nodig hebt

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen. Klik op het allergeen om naar alternatieve recepten te zoeken.

Véronique Pouw

Gemaakt door Véronique

Geplaatst op 02-01-2016, dit recept is voor 6 personen en duurt 30 minuten.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 13-05-2024

Aan de slag
Bereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
15 minuten
Totale tijd
30 minuten

Voorbereiding – 15 minuten

Je kunt voor dit recept chocolade callets (druppels) of repen gebruiken, hak de repen wel eerst fijner. 

Het is niet perse noodzakelijk om de pure chocolade te tempereren alvorens je de pinda's bij de chocolade doet, maar je pindarotsjes zullen het mooiste zijn als je dit wel doet. Ze zullen dan namelijk mooi glimmen en niet wit uitslaan. Maakt je dat niet uit, dan kun je de gehele voorbereiding overslaan en enkel de chocolade smelten. Het lijkt moeilijker dan het daadwerkelijk is! De witte chocolade hoef je sowieso niet te tempereren, aangezien witte chocolade technisch gezien helemaal geen echte chocolade is. 

Je kunt een heel boek schrijven over de werking en bewerking van chocolade, over temperaturen en waarom dit zo belangrijk is. Maar we willen het graag simpel houden, zodat iedereen het interessant blijft vinden. 

Chocolade smelten is makkelijk als je gebruik maakt van de bain-marie methode, een pan gevuld met een laagje water en een kom die erop past. De stoom van het water zal langzaam de inhoud van de kom smelten of garen. Deze manier is ideaal om verbranden en te heet worden te voorkomen, zoals bij direct verwarmen op het fornuis. 

Zet al het kookgerei klaar voordat je begint met het smelten van de chocolade, zodat je meteen aan de slag kunt met het tempereren. 

Chocolade tempereren
Chocolade tempereren
Chocolade tempereren
Chocolade tempereren

Zoals eerder aangegeven, is de temperatuur erg belangrijk. De reden hiervan heeft te maken met kristallisatie en meer, maar dat is een beetje saai dus daar zullen we het nu niet over hebben. 

De ideale smelt temperatuur is tussen 40 en 45 graden. Voor de juiste kristallisatie zijn er verschillende methodes, wij gebruiken de marmer methode. 

Schenk 2/3e van de gesmolten chocolade op de marmeren plaat en beweeg het met de deegschraper tot het lichtjes is afgekoeld (zoals op de foto). Het is genoeg afgekoeld als het lichtjes begint te verdikken, dit zal niet lang duren! 

Voeg de enigszins afgekoelde chocolade zo snel mogelijk bij de warme chocolade, die nog in de kom zit. De temperatuur van de gecombineerde chocolade mag niet lager zijn dan 32 graden.

Pindarotsjes afmaken – 15 minuten

Als het goed is heb je nu een kom met gesmolten (en getemperde) pure chocolade en een kom met gesmolten witte chocolade. Voeg zo snel mogelijk ongeveer 200 gram pinda's toe zodat de chocolade nog heet genoeg is en niet al begint te stollen. 

Schep een lepel pinda's en chocolade op de ovenplaat met bakpapier en herhaal tot alle chocolade gebruikt is. Je kunt ook eerst 1 soort helemaal afmaken, als je bang bent niet snel genoeg te zijn met de verwerking. 

Pindarotsjes
Pindarotsjes

Laat de pindarotsjes afkoelen op een koele droge plek, bijvoorbeeld in de kelder. Als je de pindarotsjes in de koelkast bewaart zullen ze wit gaan uitslaan en vormt zich snel condens op de chocolade. Laat ten minste een uur afkoelen in de kelder, of tot de chocolade genoeg is uitgehard. Geniet ervan! 

Wat vind je van dit recept?

2 waarderingen
😍
2
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie:

Algemeen
Kcal
773 kcal
Koolhydraten
Waarvan suikers
43.13 g
37.4 g
Totaal vet
Waarvan verzadigd vet
56.77 g
19.23 g
Eiwitten
21.63 g
Vezels
5.03 g
Natrium
46.67 mg
Mineralen
Ijzer
2.57 mg
Calcium
145 mg
Magnesium
182 mg
Kalium
182 mg
Fosfor
410 mg
Koper
0.53 mg
Zink
2.83 mg
Jodium
0 µg
Selenium
0 µg
Vitamines
Vitamine C
0 mg
Vitamine D
0 mg
Vitamine A
0.02 mg
Vitamine B1
0.64 mg
Vitamine B2
0.29 mg
Vitamine B6
0.24 mg
Vitamine B12
0 µg
Foliumzuur
6.33 µg
Vitamine E
0 mg
Vitamine K
0 µg
Vitamine K1
0 µg
Verberg vitamines & mineralen
Let op! Deze aangegeven voedingswaarden zijn gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingwaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.
0 reacties op "Pindarotsjes"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.