Ohmydish.nl


Pindarotsjes

Donkere en witte chocolade pindarotsjes zijn leuk en makkelijk te maken. Dit recept leert je ook hoe je chocolade kan tempereren. Extra leuk en leerzaam!

30 minuten 6 personen Hapjes en snacks
Pindarotsjes

Ingrediƫnten

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • 200 gram pure chocolade
  • 200 gram witte chocolade
  • 400 gram ongezouten pinda's
Pindarotsjes ingrediƫnten
↑ klik op de foto om te vergroten

Kookgerei nodig

(✓ Tip: klik om af te vinken)

  • marmeren steen of tegel
  • thermometer
  • middelgrote pan met 2 aluminium kommen die erop passen (bain marie)
  • 2 siliconen stapels
  • 2 lepels
  • ovenplaat met bakpapier
  • deegschraper (breed paletmes)

Bereiden


30 minuten 6 personen Hapjes en snacks

Bekijk het orginele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/pindarotsjes


Voorbereiding -- 15 minuten

Je kunt voor dit recept chocolade callets (druppels) of repen gebruiken, hak de repen wel eerst fijner.

Het is niet perse noodzakelijk om de pure chocolade te tempereren alvorens je de pinda's bijĀ de chocolade doet, maar je pindarotsjes zullen het mooiste zijn als je dit wel doet. Ze zullen dan namelijk mooi glimmen en niet wit uitslaan. Maakt je dat niet uit, dan kun je de gehele voorbereiding overslaan en enkel de chocolade smelten. Het lijkt moeilijker dan het daadwerkelijk is! De witte chocolade hoef je sowieso niet te tempereren, aangezien witte chocolade technisch gezien helemaal geen echte chocolade is.

Je kunt een heel boek schrijven over de werking en bewerking van chocolade, over temperaturen en waarom dit zo belangrijk is. Maar we willen het graag simpel houden, zodat iedereen het interessant blijft vinden. Chocolade smelten is makkelijk als je gebruik maakt van de bain-marie methode, een pan gevuld met een laagje water en een kom die erop past. De stoom van het water zal langzaam de inhoud van de kom smelten of garen. Deze manier is ideaal om verbranden en te heet worden te voorkomen, zoals bij direct verwarmen op het fornuis.

Zet al het kookgerei klaar voordat je begint met het smelten van de chocolade, zodat je meteen aan de slag kunt met het tempereren.

Chocolade tempereren Chocolade tempereren

Chocolade tempereren Chocolade tempereren

Zoals eerder aangegeven, is de temperatuur erg belangrijk. De reden hiervan heeft te maken met kristallisatie en meer, maar dat is een beetje saai dus daar zullen we het nu niet over hebben. De ideale smelt temperatuur is tussen 40 en 45 graden. Voor de juiste kristallisatie zijn er verschillende methodes, wij gebruiken de marmer methode. Schenk 2/3e van de gesmolten chocolade op de marmeren plaat en beweeg het met de deegschraper tot het lichtjes is afgekoeld (zoals op de foto). Het is genoeg afgekoeld als het lichtjes begint te verdikken, dit zal niet lang duren! Voeg de enigszins afgekoelde chocolade zo snel mogelijk bij de warme chocolade, die nog in de kom zit. De temperatuur van de gecombineerde chocolade mag niet lager zijn dan 32 graden.

Pindarotsjes afmaken -- 15 minuten

Als het goed is heb je nu een kom met gesmolten (en getemperde) pure chocolade en een kom met gesmolten witte chocolade. Voeg zo snel mogelijk ongeveer 200 gram pinda's toe zodat de chocolade nog heet genoeg is en niet al begint te stollen. Schep een lepel pinda's en chocolade op de ovenplaat met bakpapier en herhaal tot alle chocolade gebruikt is. Je kunt ook eerst 1 soort helemaal afmaken, als je bang bent niet snel genoeg te zijn met de verwerking.

Laat de pindarotsjes afkoelen op een koele droge plek, bijvoorbeeld in de kelder. Als je de pindarotsjes in de koelkast bewaart zullen ze wit gaan uitslaan en vormt zich snel condens op de chocolade. Laat ten minste een uur afkoelen in de kelder, of tot de chocolade genoeg is uitgehard. Geniet ervan!

Pindarotsjes Pindarotsjes


Wat vind jij van dit recept?
1 stem

Maak een gratis profiel aan op Ohmydish en bewaar al je favoriete recepten, je eigen recepten of stel je eigen weekmenuā€™s samen.

Profiel aanmaken

← Vorig recept
Lamsrack met kruidenkorst
Volgend recept →
Zelfgemaakte piccalilly

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.