Zelf jun thee maken

Ook wel de champagne van kombucha genoemd, een lichtzure drank dat niet alleen lekker om te drinken is, maar ook leuk om bij te houden!

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Jun thee is een traditionele gefermenteerde thee gemaakt met groene of witte thee en honing. Veel mensen kennen kombucha maar Jun is nog relatief onbekend en komt weinig voor. Er zijn een aantal (web)winkels die een Jun cultuur verkopen, maar je kunt er ook 1 krijgen van iemand die een dochter cultuur heeft. Wij hebben onze Jun cultuur gekregen van onze goede vriendin Mariëlle Janssen. Zij heeft ons verteld over het proces van Jun thee en de voordelen van het drinken van deze thee. Na het proeven waren we direct verkocht en we kregen een Jun cultuur mee naar huis om mee te gaan fermenteren. Wij vinden de smaak van Jun thee een beetje op champagne lijken, maar wat zuurder. Een nieuwe smaak die wij onze bezoekers niet willen ontnemen!

Ingrediënten voor Jun thee

  • 1 liter water
  • 2 theelepels groene theeblaadjes
  • Kneepje rauwe honing
  • 1 Jun cultuur
  • 100 ml Jun thee van een vorige batch

Kookgerei nodig

  • Grote weckpot of pitcher
  • Tweede grote weckpot of pitcher
  • Waterkoker
  • Fijne zeef of plaats de theeblaadjes in een theezakje

Voorbereiding

Breng 1 liter water aan de kook in een waterkoker. Giet dan het kokende water over de groene theeblaadjes in een weckpot of pitcher. Laat een aantal minuten trekken en haal dan de groene thee door een fijne zeef. Knijp er wat rauwe honing door. Laat de groene thee geheel tot kamertemperatuur afkoelen. Dit is belangrijk omdat de Jun cultuur dood kan gaan als je deze in kokend heet water plaatst.

Doe de Jun cultuur samen met 100 ml thee van een vorige keer bij de afgekoelde groene thee. Gebruik steeds twee grote potten om de Jun cultuur om te wisselen. Maak dan direct de gebruikte pot schoon. Laat de thee fermenteren over een periode van 2 tot 3 dagen. Je kunt ook tussentijds proeven of de Jun thee niet te zuur gaat worden naar jou smaak. Haal dan de Jun cultuur voorzichtig uit de pot en wissel deze weer om. Geniet ervan!

Wat is er anders aan Jun dan Kombucha?

Het grote verschil zit het hem in dat Jun thee het beste fermenteert in een groene thee gezoet met rauwe honing. Kombucha doet het beter in een zwarte thee die gezoet is met standaard suiker. Er is ook een verschil in smaak tussen jun en kombucha. Jun thee is meer delicaat waar kombucha zuurder smaakt. Een jun cultuur voltooid zijn fermentatieproces ook veel sneller dan kombucha. Jun thee maakt echter minder snel dochter culturen aan, vandaar dat het ook moeilijker is om aan een jun cultuur te komen. Jun bewaar je het beste in een koele keuken, waar kombucha een warme omgeving nodig heeft om te fermenteren.

Geniet van je zelfgemaakte jun thee!

Tip: plaats de jun cultuur op een lichte, enigszins koele plek in je keuken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/zelf-jun-thee-maken


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!