Koekenpan: 3 veelgestelde vragen beantwoord

In bijna elke keuken is er wel een koekenpan te vinden. Waar moet je op letten als je een koekenpan wilt aanschaffen?

Tegenwoordig is de koekenpan niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. In bijna elke keuken is er wel een koekenpan te vinden. Dat deze pan al sinds jaar en dag zeer populair is, is niet zonder reden. Je kunt er namelijk vele gerechten mee bereiden, van pannenkoeken tot aan een lekker gebakken eitje. 

Naast de functionaliteit van de pan blinkt de koekenpan ook nog eens uit in de veelzijdigheid qua design. Zo heb je keuze uit allerlei materialen en kleuren, waaronder de prachtige gekleurde pannen van Le Creuset. Ondanks dat de koekenpan bij iedereen bekend is zijn er vandaag de dag nog steeds veel vragen rondom deze pan. In dit artikel gaan we dieper in op 3 van de meest gestelde vragen rondom de pan.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koekenpan? 

We beginnen met een belangrijke vraag, namelijk: waar moet je eigenlijk op letten als je een koekenpan wilt aanschaffen? Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze hebben wij een lijstje met punten opgesteld die je helpen bij het kiezen van de geschikte pan. 

  • Materiaal: we beginnen met het materiaal van de pan. Hierin heb je diverse opties. Zo kun je kiezen uit: koper, RVS, gietijzer, staal en meer. Iedere materiaalsoort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen bij het kopen. Het voordeel van een gietijzeren koekenpan is bijvoorbeeld dat het vrij is van chemische lagen. Een koperen pan kan de warmte weer goed begeleiden. Laat je goed informeren betreft elke materiaalsoort en maak een keuze.
  • Warmtebron: heb je thuis een inductie kookplaat of kook je juist op gas? Houd dit in acht wanneer je een pan koopt, want niet alle pannen zijn universeel te gebruiken.
  • Formaat: voor hoeveel mensen kook je doorgaans? Als je met een groot gezin bent heb je logischerwijs een grotere pan nodig dan wanneer je slechts met zijn tweeën bent. Let bij het formaat ook op de diameter van de pan en of deze op de kookplaat past.
  • Anti-aanbaklaag: ga je voor een pan met of zonder anti-aanbaklaag. Beiden hebben zo zijn voor- en nadelen waar we in de alinea hieronder verder op ingaan.
Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl

Wat is het voordeel van een koekenpan zonder anti-aanbaklaag? 

Pannen met een anti-aanbaklaag hebben het voordeel dat gerechten niet snel aanbakken. Echter, vandaag de dag zijn er ook vele pannen zonder anti-aanbaklaag waarin je ook gerechten kunt bakken die niet snel zullen aanbakken. Merken als Fissler, Demeyere en Zwilling lopen voorop in deze categorie pannen. 

Maar, waarom zou je eigenlijk willen kiezen voor een pan zonder anti-aanbaklaag? Het koken van gerechten in deze pannen is gezonder, duurzamer en de pannen ontwikkelen een natuurlijke anti-aanbaklaag. 

Welke koekenpannen zijn milieuvriendelijk? 

Duurzaamheid is vandaag de dag een belangrijk onderwerp bij vele mensen. Zo willen mensen ook duurzame pannen om in te bakken. De meest duurzame koekenpannen zijn gemaakt van gietijzer.

Deze zijn vrij van chemische lagen en gaan erg lang mee. Veel oude pannen zijn gemaakt met een anti-aanbaklaag waarin de gevaarlijke stof PFOA in zit. Bij oververhitting kan deze stof gevaarlijk zijn. Denk je dus dat je zo’n oude pan hebt? Ruil deze dan in voor een meer duurzame pan. 


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/koekenpan-3-veelgestelde-vragen-beantwoord


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Winter recepten

Kook heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, stamppotten en drankjes om bij op te warmen.