Heb je een kleine keuken? Lees dan deze tips

In een kleine keuken is de indeling heel belangrijk, je wilt je keuken zo efficiënt mogelijk inrichten en dat vergt soms maar kleine aanpassingen.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Kleine keukens vergen net iets meer creativiteit dan grote(re) keukens. Je hebt niet perse een grote (luxe) keuken nodig om heerlijk te kunnen koken. Bovendien doen ze ook qua uiterlijk niet onder voor grote keukens, bekijk deze kleine keukens maar eens. De komende jaren beschikken wij zelf nog niet over onze ideale keuken, aangezien wij nog steeds aan het verbouwen zijn. Wij hebben zelf een tijdelijke keuken gemaakt en gingen hiervoor op zoek naar tips om deze zo efficiënt mogelijk in te richten. Met een kleine keuken is het belangrijk om praktisch om te gaan met de ruimte die beschikbaar is, bij deze een aantal tips.

Een leeg aanrecht is een goede basis

In de tijd dat ik als privékok bij mensen thuis ging koken heb ik allerlei soorten keukens gezien. Naar mijn idee is de meest gemaakte 'fout' in een kleine keuken dat er teveel spullen in het zicht staan. Een aanrecht staat ook nog eens vaak vol met allerlei spulletjes die niet altijd gebruikt worden om te koken. Zo staat er ook vaak ontzettend veel om de keuken aan te kleden, zoals plantjes, beeldjes en potjes. Ontzettend leuk, maar het maakt het onnodig druk en onhandig. Probeer maar eens een deegbal uit te rollen terwijl er overal wel iets staat om tegenaan te stoten.

Laat het aanrecht dus zoveel mogelijk leeg, hang je messen op en zet bij voorkeur geen grote apparatuur op je aanrecht. Keukenmachines, mixers, sapcentrifuges, blenders, dit soort grote apparatuur kun je het beste opbergen in een kast. Als je te weinig keukenkastjes hebt kun je deze het beste op een andere plek in huis opbergen. Dit kan bijvoorbeeld in een kelder, op zolder of in een gangkast. Zorg wel dat je ze gemakkelijk kunt pakken, anders worden ze veel te weinig gebruikt en dat is zonde.

Berg extra spullen op

Zet de meest gebruikte spullen binnen handbereik, de rest kan eventueel ook elders worden opgeborgen. Als je bijvoorbeeld niet wekelijks gaat bakken, kun je op een andere plek je bakspullen opbergen. Ik gebruik hier graag plastic bakken met een stevige deksel van de Ikea voor. Door de stevigheid van deze opbergbakken kunnen deze beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf, zoals stof en vocht.

Extra rekjes en planken in de keukenkasten zijn handig om geen ruimte verloren te laten gaan. Het is ook nog eens een goede manier om de inhoud te ordenen, want je kunt zo veel beter stapelen.

Bovenkasten zijn praktisch, maar in sommige kleine ruimtes ziet dit er erg vol en druk uit. Dan kun je het beste één of meerdere planken ophangen. Deze ogen minder vol, vooral als je dan droge etenswaar in weckpotten of ander soort potten erop zet. Praktisch, binnen handbereik en meteen een leuke aankleding.

Maak een apart koffie hoekje

Ik vind het altijd prettig om een apart hoekje te bestempelen tot koffie hoekje. Door dit te doen staat het koffieapparaat nooit echt in de weg, het staat immers weggestopt in een hoek op je aanrecht. Weg van waar je staat te snijden, bakken en braden. Dit heeft als extra voordeel dat er geen spatten op komen.

Een prullenbak is altijd een lastig iets in een kleine keuken, omdat ze veel ruimte in beslag nemen. Ik heb gemerkt dat het prettig is om de prullenbak op het balkon of in de tuin te hebben staan in plaats van binnen. Je kunt er dan voor kiezen een heel klein prullenbakje op je aanrecht te zetten, maar dit is niet noodzakelijk. Je kunt tijdens het koken bijvoorbeeld ook een kom of een bakje gebruiken om je snijafval in te doen en deze na het koken meteen buiten legen.

Kortom: het is vooral belangrijk om overzicht te bewaren in een keuken. Hoe veel of weinig spullen je ook hebt!


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/heb-je-een-kleine-keuken-lees-dan-deze-tips


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Alles over mosselen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.