Eten langer bewaren in de koelkast doe je zo

Je koelkast goed gebruiken is de makkelijkste manier om minder eten weg te gooien. 10 tips om eten langer te bewaren in de koelkast.

Jaarlijks wordt er veel eten weggegooid, en dat is slecht voor het milieu en je portemonnee. Om voedselverspilling tegen te gaan kun je om te beginnen eens goed naar je koelkast kijken. 

Je koelkast goed gebruiken is namelijk de makkelijkste manier om minder eten weg te gooien. Zo heeft je koelkast bijvoorbeeld zones om elk soort product langer te kunnen bewaren.

Een vraagstuk dat bij de meeste mensen regelmatig voorbij komt is ‘hoe lang kun je eten bewaren in de koelkast?’, hier kan geen eenduidig antwoord op gegeven worden. Het hangt af van veel verschillende factoren, zie mijn 10 tips om eten langer te bewaren in de koelkast.

  • Tip 1: let regelmatig op de temperatuur van de koelkast. Je bent niet de enige waarbij er per ongeluk aan de knop gedraaid wordt en voor je het weet bevriest je sla.
  • Tip 2: deel de koelkast goed in, zoals groente in de groentelade, vlees en vis in het midden want daar is de temperatuur het laagste en de rest bovenin want daar is de temperatuur het minst koud.
  • Tip 3: houd je koelkast schoon, door bacteriën zullen je producten sneller aangetast worden.
  • Tip 4: dek producten altijd goed af zodat ze elkaar niet aantasten, sommige producten nemen snel geur en smaak over en zonder wikkelfolie droogt het ook nog eens uit.
  • Tip 5: laat warme producten eerst goed afkoelen voor je deze afgedekt in de koelkast zet.
  • Tip 6: let op de datum en plan hiermee je weekmenu in door de producten die minder lang houdbaar zijn eerst te gebruiken of vries bederfelijke producten zoals vlees eventueel direct in om ze langer te kunnen bewaren.
  • Tip 7: sorteer je producten regelmatig en leg dingen bij elkaar die op moeten, maak daar bijvoorbeeld soep of pastasaus mee. De restjes soep of saus kun je vervolgens invriezen!
  • Tip 8: plaats groente en fruit ongewassen in de koelkast, als deze nat zijn zullen ze namelijk sneller bederven.
  • Tip 9: plaats een deel van het fruit op de fruitschaal en de rest in de koelkast, zo bederft het fruit minder snel.
  • Tip 10: wissel je te oude koelkast in voor een energiezuinige koelkast, deze verbruikt niet alleen minder energie maar houdt je boodschappen langer vers.
Soep maken van restjes - minestrone soep
Soep maken van restjes - minestrone soep

Houd er ook rekening mee dat niet alles in de koelkast bewaard hoeft te worden. Deze producten bewaar je na aankoop in de koelkast:

  • Vlees, vis en zuivel
  • Geopende producten zoals potjes jam, maar ook bijvoorbeeld een aangebroken fles ahornsiroop
  • Zacht fruit en groente zoals aardbeien, druiven, spinazie en broccoli.
  • Zodra groente aangesneden is, bewaar je deze ook in de koelkast. Dek de aangesneden kant dan af met folie om uitdrogen te voorkomen.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/eten-langer-bewaren-in-de-koelkast-doe-je-zo


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.