De perfecte raclette-avond thuis organiseren

Raclette is ideaal voor een gezellig en knus avondje tijdens de koudere maanden. Makkelijk en snel voor te bereiden, het raclette toestel doet de rest!

Behalve het kiezen van de lekkerste raclette kaas, is het ook van belang de juiste overige ingrediënten te kiezen om het tot een geheel te maken.

Raclette is al eeuwenlang een begrip en bestaat voornamelijk uit gesmolten kaas, aardappelen en vleeswaren. Raclette komt van het woord racler, dit betekent ‘schrapen’ in het Frans. Dit verwijst naar het schrapen van de gesmolten kaas van een grote blok kaas.

Het ontstaan van raclette

Vroeger trokken de herders samen met hun koeien de Zwitserse Alpen in. Ze namen een knapzak gevuld met kaas, aardappelen en gedroogd vlees mee. 

De kaas werd naast het vuur gelegd, zodra de kaas was gesmolten werd deze over de aardappelen of vleeswaren geschraapt.

Welke kaas voor raclette?

Er bestaan ontzettend veel soorten kaas, de speciale raclette kaas is het allerbeste omdat deze het beste zal smelten. 

De raclettekaas is er in een neutrale smaak, maar denk ook eens aan gerookte raclettekaas. Daarnaast zijn er ook andere smaken raclette kaas verkrijgbaar, zoals met peper, paddenstoelen, truffel en je kunt het zo gek niet verzinnen en het bestaat. Of alle smaken makkelijk te verkrijgen zijn, is een ander verhaal.

De perfecte raclette-avond thuis organiseren
De perfecte raclette-avond thuis organiseren

Hoeveel kaas per persoon voor raclette?

De hoeveelheid kaas tijdens een raclette avond is afhankelijk hoeveel overige ingrediënten je erbij serveert. Over het algemeen is het 250 tot 300 gram raclette kaas per persoon.

Wat heb je nodig voor een avondje raclette?

  • Raclette kaas: ongeveer 250 gram per persoon.
  • Aardappelen: ongeveer 200 gram p.p. Roseval aardappelen of een andere soort vastkokende aardappel is het meest geschikt. Deze kun je in de schil koken en deze serveer je bij voorkeur nog warm.
  • Charcuterie: ongeveer 150 gram p.p. vleeswaren. Het liefste gedroogd vlees zoals ham, salami, rookvlees, coppa etc.
  • Tafelzuur: zure mini augurkjes en zilveruitjes zijn onmisbaar bij raclette.
  • Salade: serveer een simpele salade met een lekkere vinaigrette bij de raclette.

Wat drink je bij raclette?

Bij raclette hoort natuurlijk een glas heerlijke wijn. Dit kan zowel een volle rode wijn als een droge witte wijn zijn. Ga je liever voor bier, kies dan een licht wit bier.

Wil je liever alcoholvrij, dan geeft men regelmatig als suggestie een goede zwarte thee te serveren. Dit smaakt heerlijk bij de kaas en vleeswaren.

Ontwijk frisdrank met koolzuur, dit zal erg zwaar op de maag vallen in combinatie met de grote hoeveelheid kaas.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/de-perfecte-raclette-avond-thuis-organiseren


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
2 stemmen
Volgend blog →
Hoe dop je tuinbonen

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.