Zo verwerk je kruiden in jouw gerechten
😍 0 Geweldig
😋 0 Lekker
😲 0 Verrassend
😕 0 Matig

Zo verwerk je kruiden in jouw gerechten

Als je veel verschillende kruiden in huis hebt, kun je alle kanten op met je gerechten. Je kunt kant-en-klare kruidenmixen kopen, maar je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld toegevoegde zouten of suikers weglaten.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel dit blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Gepubliceerd op 01-10-2025.

Bijgewerkt op: 01-10-2025

Zo verwerk je kruiden in jouw gerechten

Kruiden zijn al heel erg lang belangrijk in veel verschillende keukens. Het geeft namelijk smaak, geur en kleur aan gerechten. Zonder kruiden is koken veel minder leuk en lekker. Toch gebruiken veel mensen vaak dezelfde kruiden en wisselen ze weinig af.

Er zijn toch heel veel kruiden waar je mee kunt variëren in verschillende gerechten. Wil je er meer over weten? In deze blog vertellen we je er alles over.

Kruiden als smaakmaker

Kruiden zorgen ervoor dat gerechten extra smaak krijgen. Door bijvoorbeeld knoflook, oregano en basilicum toe te voegen aan je tomatensaus, krijgt je pasta veel meer smaak. Maar ook in soep of in een stoofschotel voegen kruiden veel toe. Het zorgt voor een balans tussen verschillende smaken: van zoet tot zuur of van bitter tot zout. Je gerechten worden smaakvoller met kruiden.

Verse of gedroogde kruiden?

Welke kruiden je kiest, hangt natuurlijk af van je eigen voorkeur. Verse kruiden hebben vaak een sterkere geur en een frisse smaak. Gedroogde kruiden zijn juist langer houdbaar en hebben een intensere smaak. Daarnaast verschilt de verhouding tussen verse kruiden of gedroogde kruiden. Vaak heb je meer van verse kruiden nodig dan van de gedroogde variant.

Ontdek de verschillende keukens

Als je veel verschillende kruiden in huis hebt, kun je alle kanten op met je gerechten. Komijn, koriander en kurkuma zijn erg kenmerkend voor de Indiase keuken. Basilicum, oregano en tijm zie je juist weer veel terug in Italiaanse gerechten. 

In het Midden-Oosten gebruiken ze juist weer veel munt, kaneel en za’atar. Door specifieke kruiden van Van Beekum te gebruiken, krijgen je gerechten een hele andere smaak. Het leuke is dat je kunt blijven variëren.

De voordelen van kruiden

Naast een goede smaak, hebben veel kruiden ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo werken gember en kurkuma ontstekingsremmend. Knoflook heeft juist weer een positief effect op het hart en de bloedvaten. Heb je last van je spijsvertering? Voeg dan eens wat peterselie toe aan je gerechten. Met kruiden voeg je dus smaak en ook voordelen voor je gezondheid toe aan een maaltijd.

Kruiden in je dagelijkse gerechten verwerken

Ga je met kruiden werken? Dan hoeft dit gelukkig niet moeilijk te zijn. Je kunt in kleine stapjes beginnen. Bijvoorbeeld door wat kaneel door je havermout te gooien of door basilicum toe te voegen in je pastasaus. 

Ook in andere gemakkelijke maaltijden voeg je kruiden toe. Bijvoorbeeld door rozemarijn toe te voegen aan je aardappelen of groenten. Dit geeft direct een hele andere smaak aan je gerechten.

Zelf aan de slag?

Je kunt kant-en-klare kruidenmixen kopen, maar je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld toegevoegde zouten of suikers weglaten. Zijn er kruiden of smaken die je niet lekker vindt? Dan laat je deze natuurlijk gewoon achterwege. Maak bijvoorbeeld een Mexicaanse mix door chili, knoflookpoeder, paprika en komijn te mengen. Of probeer eens een mediterrane mix van basilicum, tijm en oregano.

Kruiden bewaren

Wil je jouw kruiden lang bewaren? Dan is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Heb je verse kruiden? Zet ze dan in een glas water of leg ze in een vochtige theedoek die je in de koelkast legt. Gedroogde kruiden bewaar je juist het beste op een droge, donkere plek. Gedroogde kruiden verliezen wel langzamerhand hun smaak.

Wat vind je hiervan?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
0 reacties op "Zo verwerk je kruiden in jouw gerechten"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.