Naast dat aardappelen veelzijdig zijn, zijn er ook heel veel verschillende soorten aardappelen. Zoals bijvoorbeeld de zoete aardappel, met zijn oranje kleur. De zoete aardappel is in de afgelopen jaren in populariteit gestegen, om deze reden zie je de zoete aardappel ook in meer supermarkten liggen.
Maar is deze gezonder dan de `gewone` oud Hollandse aardappel. Officieel is een zoete aardappel helemaal geen aardappel! Een zoete aardappel is een groente die hoort bij de windefamilie, een zetmeelhoudende knol. Er zijn meer dan 5000 verschillende soorten zoete aardappels te vinden in de wereld, de zoete aardappel die wij in Nederland kennen komt uit Mexico.
Je kunt de zoete aardappel wel op een zelfde manier klaarmaken als een normale aardappel. Zowel een normale aardappel als een zoete aardappel is gezond, afhankelijk van hoe ze bereid zijn. Gekookte aardappelen zijn gezonder dan gefrituurde aardappelen vanwege het frituurvet.
De zoete aardappel scoort op de zogenaamde glycemische index lager maar bevat wel meer vitamines en mineralen dan gewone aardappels.
Je kunt dus stellen dat het vrijwel geen verschil uitmaakt, een zoete aardappel en een gewone aardappel zijn beide ongeveer even gezond.