Zelf tomatensaus maken
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 1Matig

Zelf tomatensaus maken

Een tomatensaus is 1 van de 5 moedersauzen van Escoffier.

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 18-04-2015.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 17-05-2024

Een tomatensaus is 1 van de 5 moedersauzen, op deze pagina leggen we uit hoe je zelf een klassieke tomatensaus kunt maken. Dit recept komt van de grootmeester Escoffier. Auguste Escoffier was een heel belangrijke Franse chef.

Ingrediënten voor een klassieke tomatensaus

  • 70 gram zoute en hele vette spek, hoe meer vet hoe beter.
  • 85 gram wortels
  • 85 gram ui
  • 55 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 2.25 kilo verse en rijpe tomaten
  • 1 liter wit kalfsfond
  • 1 knoflookteentje
  • Zout en peper naar smaak
  • Snufje suiker
Zelf tomatensaus maken Zelf tomatensaus maken

Het maken van een klassieke tomatensaus naar recept van Auguste Escoffier.

Begin met het fijn snijden van de ingrediënten. Wortels en uien moeten in fijne blokjes gesneden worden, het vette spek in dikke plakken en alle tomaten in grove stukken. Vergeet niet eerst de zaadlijsten uit de tomaten te halen. De snelste manier is om een tomaat in vieren te snijden, vervolgens schep je de zaadlijsten met een eetlepel er uit of snijd deze eruit met een scherp mes. Bak het vet uit het spek door het spek en een eetlepel water in een braadpan te doen. Plaats de deksel op de pan en zet het vuur op middel-lage stand. Het water zal voorkomen dat het varkensvlees bruin wordt of aanbrandt. Voeg dan boter, wortels en ui toe. Fruit deze 5 minuten aan op middel-laag vuur, of tot zacht. Roer de bloem er doorheen en bak voor nog een aantal minuten. Op deze manier gebruik je het vet uit het varkensvlees en de boter om een roux te maken. Een roux wordt gebruikt als verdikkingsmiddel. Voeg de gesneden tomaten toe en kook totdat de tomaten zacht en gaar geworden zijn. Je zult dan merken dat de tomaten het vocht los gaan laten. Plet het teentje knoflook en voeg deze gepeld toe aan de pan, voeg dan ook de witte kalfsfond toe. Dek de braadpan af met de deksel en laat een uur lang op laag vuur rustig sudderen. Om een nog smakelijke klassieke tomatensaus te maken laat je de saus anderhalf tot twee uur lang sudderen. Het recept van Escoffier laat ons weten om de saus naderhand door een Tamis (soort fijne zeef) te halen. Wij hebben de saus eerst in de blender gepureerd en vervolgens door een fijne zeef gehaald. Breng de klassieke tomatensaus op smaak met peper, zout en een snufje suiker.

Wat vind je van deze blog?

1 waardering
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
1
Matig
0 reacties op "Zelf tomatensaus maken"

Er zijn nog geen reacties achtergelaten jij kunt de eerste zijn!

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.