Jun thee is een traditionele gefermenteerde thee gemaakt met groene of witte thee en honing. Veel mensen kennen kombucha maar Jun is nog relatief onbekend en komt weinig voor.
Er zijn een aantal (web)winkels die een Jun cultuur verkopen, maar je kunt er ook 1 krijgen van iemand die een dochter cultuur heeft. Na het proeven waren we direct verkocht en we kregen een Jun cultuur mee naar huis om mee te gaan fermenteren.
Wij vinden de smaak van Jun thee een beetje op champagne lijken, maar wat zuurder. Een nieuwe smaak die wij onze bezoekers niet willen ontnemen!
Ingrediënten voor Jun thee
- 1 liter water
- 2 theelepels groene theeblaadjes
- Kneepje rauwe honing
- 1 Jun cultuur
- 100 ml Jun thee van een vorige batch
Kookgerei nodig
- Grote weckpot of pitcher
- Tweede grote weckpot of pitcher
- Waterkoker
- Fijne zeef of plaats de theeblaadjes in een theezakje
Voorbereiding
Breng 1 liter water aan de kook in een waterkoker. Giet dan het kokende water over de groene theeblaadjes in een weckpot of pitcher.
Laat een aantal minuten trekken en haal dan de groene thee door een fijne zeef. Knijp er wat rauwe honing door. Laat de groene thee geheel tot kamertemperatuur afkoelen.
Dit is erg belangrijk omdat de Jun cultuur dood kan gaan als je deze in kokend heet water plaatst. Plaats de Jun cultuur samen met 100 ml thee van een vorige keer bij de afgekoelde groene thee.
Gebruik steeds twee grote potten om de Jun cultuur om te wisselen. Maak dan direct de gebruikte pot schoon. Laat de thee fermenteren over een periode van 2 tot 3 dagen.
Je kunt ook tussentijds proeven of de Jun thee niet te zuur gaat worden naar jou smaak. Haal dan de Jun cultuur voorzichtig uit de pot en wissel deze weer om. Geniet van je zelfgemaakte jun thee!
Bewaartip: plaats de jun cultuur op een lichte, enigszins koele plek in je keuken.