Zelf jun thee maken
😍 0Geweldig
😋 0Lekker
😲 0Verrassend
😕 0Matig

Zelf jun thee maken

Ook wel de champagne van kombucha genoemd, een lichtzure drank dat niet alleen lekker om te drinken is, maar ook leuk om bij te houden!

Kookstand Zet aan om te voorkomen dat het scherm uitgaat tijdens het koken.

Deel deze blog via:

Véronique Pouw

Geschreven door Véronique

Geplaatst op 27-08-2016.

Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.

Bijgewerkt op: 13-01-2023

Jun thee is een traditionele gefermenteerde thee gemaakt met groene of witte thee en honing. Veel mensen kennen kombucha maar Jun is nog relatief onbekend en komt weinig voor.

Er zijn een aantal (web)winkels die een Jun cultuur verkopen, maar je kunt er ook 1 krijgen van iemand die een dochter cultuur heeft. Na het proeven waren we direct verkocht en we kregen een Jun cultuur mee naar huis om mee te gaan fermenteren.

Wij vinden de smaak van Jun thee een beetje op champagne lijken, maar wat zuurder. Een nieuwe smaak die wij onze bezoekers niet willen ontnemen!

Zelf jun thee maken ingredienten
Zelf jun thee maken ingrediënten

Ingrediënten voor Jun thee

  • 1 liter water
  • 2 theelepels groene theeblaadjes
  • Kneepje rauwe honing
  • 1 Jun cultuur
  • 100 ml Jun thee van een vorige batch

Kookgerei nodig

  • Grote weckpot of pitcher
  • Tweede grote weckpot of pitcher
  • Waterkoker
  • Fijne zeef of plaats de theeblaadjes in een theezakje

Voorbereiding

Breng 1 liter water aan de kook in een waterkoker. Giet dan het kokende water over de groene theeblaadjes in een weckpot of pitcher.

Laat een aantal minuten trekken en haal dan de groene thee door een fijne zeef. Knijp er wat rauwe honing door. Laat de groene thee geheel tot kamertemperatuur afkoelen.

Dit is erg belangrijk omdat de Jun cultuur dood kan gaan als je deze in kokend heet water plaatst. Plaats de Jun cultuur samen met 100 ml thee van een vorige keer bij de afgekoelde groene thee.

Gebruik steeds twee grote potten om de Jun cultuur om te wisselen. Maak dan direct de gebruikte pot schoon. Laat de thee fermenteren over een periode van 2 tot 3 dagen.

Je kunt ook tussentijds proeven of de Jun thee niet te zuur gaat worden naar jou smaak. Haal dan de Jun cultuur voorzichtig uit de pot en wissel deze weer om. Geniet van je zelfgemaakte jun thee!

Bewaartip: plaats de jun cultuur op een lichte, enigszins koele plek in je keuken.

Tips!

Wat is er anders aan Jun dan Kombucha?

Het grote verschil zit het hem in dat Jun thee het beste fermenteert in een groene thee gezoet met rauwe honing.

Kombucha doet het beter in een zwarte thee die gezoet is met standaard suiker. Er is ook een verschil in smaak tussen jun en kombucha.

Jun thee is meer delicaat waar kombucha zuurder smaakt. Een jun cultuur voltooid zijn fermentatieproces ook veel sneller dan kombucha.

Jun thee maakt echter minder snel dochter culturen aan, vandaar dat het ook moeilijker is om aan een jun cultuur te komen. Jun bewaar je het beste in een koele keuken, waar kombucha een warme omgeving nodig heeft om te fermenteren.

Wat vind je van deze blog?

0 waarderingen
😍
0
Geweldig
😋
0
Lekker
😲
0
Verrassend
😕
0
Matig
4 reacties op "Zelf jun thee maken"
Aline zegt op 25-08-2019
Ik wil graag zelf een jun scoby gaan maken, kan dat?
Ohmydish zegt op 25-08-2019
Hi Aline, nee helaas dat gaat niet :)
Danielle zegt op 09-10-2019
ik wil groene thee met jasmijn gebruiken (van Pure Leaf, groene thee blaadjes met wat gedroogde jasmijn erdoor), is dat een goed idee of werkt dat tegen
Ohmydish zegt op 09-10-2019
Hoi Danielle, ik denk dat het wel zou kunnen. De smaak zal dan, gok ik, iets anders worden. Hoe het precies effect zal hebben op de smaak durf ik niet met zekerheid te zeggen. Als je het gaat proberen, zou je me dan laten weten hoe het gaat met een andere soort groene thee? :) Groetjes

Wil je een reactie achterlaten?

Je e-mailadres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinds 2014 de lekkerste recepten van over de hele wereld! Helemaal gratis.

Aan de inhoud van Ohmydish kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

Alle rechten voorbehouden. Teksten op deze website mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.